Laajakulma: Äijän kohtalo

T:Teksti:

Vanheneminen on konstikasta puuhaa näyttelijälle. Kun keho on työkalu, sen muutokset vaikuttavat väistämättä työhön.
    Siksi vanheneminen aiheuttaa outoja reaktioita, kuten yrityksiä pitää kiinni nuorempien vuosien menestysrooleista vielä viimeisen käyttöpäivän jälkeen. Vaiva tunnetaan Charles Bronson -syndroomana.
    Keski-ikä on vaikeaa aikaa erityisesti naisnäyttelijöille. Vaikka Bill Murrayn, 55, viime vuosien renessanssi saattaa viestittää päinvastaista, helppoa se ei ole miestähdilläkään.
    Kun vaikea vaihe on ohitettu, miesnäyttelijöillä helpottaa. Tyylikkäästi harmaantuneille äijille on monenlaista käyttöä. Tässä äijäroolin keskeisiä arkkityyppejä.

Karismaattinen gangsteri. Kategorian kuvailemiseen riittää yksi sana: kummisetä.
    Marlon Brandon esittämä herrasmiesgangsteri on kouluesimerkki uskottavuudesta, minkä käheällä äänellä puhuva kääkkä voi fiktiiviselle rikollisorganisaatiolle tuoda. Karismaattiset vanhan polven gangsterit ovat monen rikoselokuvan selkäranka, mutta kaikkea hekään eivät pysty pelastamaan. Toukokuussa ensi-iltansa saava Lucky number Slevin on kauheaa kuraa Morgan Freemanin ja Ben Kingsleyn cooleista rikollispomon rooleista huolimatta.


Sam Shepard, 62, etsii elämänsä tarkoitusta elokuvassa Don`t Come Knocking.

Suvereeni asiantuntija. Tosipaikan tullen siloposkisten nöösien neuvoihin ei ole elokuvissa luottaminen. Uhrilampaissa ei yksinkertaisesti voisi olla nuorta sarjamurhaaja-asiantuntija Hannibal Lecteriä (Anthony Hopkins) tai The Rockissa nuorta Alcatraz-asiantuntija Masonia (Sean Connery). Urheiluelokuvissa asiantuntijat ovat valmentajia, kantaisänään Rockyn kärttyisä käppänä Mickey (Burgess Meredith)

Vanha likainen äijä. Irstailu ei ole elokuvissa nuorison hommaa. Siksi Eyes Wide Shutin naamiobakkanaaleissa miesten maskien takaa pilkottaa lähinnä harmaita hiuksia.

Isukki. Edellisen vastakohta, jollainen löytyy esimerkiksi jokaisesta koko perheen komediasta. Isähahmon olemus ei välttämättä edellytä sukulaissuhdetta, niin kuin John Waynen westernejä katsoneet jo tietävätkin.

Elämän kolhima rattopoika. Mies, joka pisti nuorena överiksi ja tuli vanhemmiten katumapäälle. Ideaalitapauksessa elämälleen oikeutusta etsivä harmaahapsi löytää nuoren uhrin, jolle tilittää tekosiaan. Ärsyttävin esimerkki tästä löytyy Naisen tuoksusta, jossa Al Pacino purkaa sydäntään Cris O`Donnellille maneereita pursuvalla näyttelijäntyöllä.
    Paljon kiinnostavampi vanhuusvuosien moraalinen krapula löytyy Wim Wendersin uudesta Don`t Come Knocking -elokuvasta. Käsikirjoittamassaan elokuvassa Sam Shepard näyttelee ikääntyvää hulivilinäyttelijää, joka etsii perhettään pitkin Nevadaa. Tarkasti näyttelevän Shepardin kasvoilta loistaa se, mikä ikääntyneen näyttelijän kasvoilta pitääkin: vaikutelma siitä, että eletty on.

Matti Rämö
Don`t Come Knocking elokuvateattereissa. Lucky Number Slevin saa ensi-iltansa 26.5.