Häiriköinnin opettajat

T:Teksti:

Helsingin Stockmannilla tapahtuu outoja. On maaliskuun viimeinen lauantai, ja parinkymmenen ihmisen ryhmä kiertelee letkassa ruokaosastoa tyhjien ostoskärryjen kanssa. Sitten ihmiset alkavat touhuta muualla kaupassa. Jotkut herättävät hämmennystä juoksemalla ympäriinsä niin lujaa kuin jaksavat, toiset leikkivät kaupasta löytämillään esineillä. Vielä ulko-ovella osa porukasta aloittaa kulutushysteriaa palvovan rukousperformanssin. Ohikulkijat näyttävät närkästyneiltä tai huvittuneilta, jotkut yrittävät olla kuin eivät huomaisi, mitä tapahtuu.
    Kyseessä on Helsingissä pidetyn luovan vastustamisen työpajan harjoitustyö. Sen ohjaajana toimivat britannialaiset taiteilija-aktivistit Ange Taggart ja James, joka haluaa esiintyä vain etunimellään. Kurssilla he ovat kertoneet omista aiemmista tempauksistaan. Samalla he ovat tuoneet yhteen aktivisteja ja taiteilijoita, joista he uskovat olevan hyötyä toisilleen.
    “Kun olimme viettämässä iltaa, joku kertoi tulevasta mielenosoituksestaan. Samasta pöydästä löytyi heti suunnittelija, joka pystyy auttamaan aktivisteja mielenosoituksen rekvisiitan kanssa”, Taggart kertoo.
    Hänen mukaansa Suomi on hyvä maa kriittiselle performanssitaiteelle. Ihmiset ovat innoissaan.
    “Näen valon heidän silmissään, kun näytän kaikkea, mitä olemme tehneet”, hän sanoo.

Ange Taggart eli ennen taiteilijaksi ryhtymistään pitkään tavallista pikkukaupunkielämää Britanniassa. Hän oli töissä muun muassa kaupassa, tarjoilijana ja lastenhoitajana. Vuonna 1997 hän aloitti taideopinnot ja pari vuotta myöhemmin oman häiriköintinsä. Suomeen hän tuli viime keväänä Englannin taideneuvoston tuella HIAP-residenssitaiteilijaksi Kaapelitehtaalle ja on sittemmin opettanut performanssitaidetta eri puolilla Suomea. Tämän kevään hän viettää Porissa ja on mukana järjestämässä toukokuussa pidettävää Perf06-festivaalia.
    Hänestä taiteilijat tuottavat liikaa turhaa roinaa ja ovat muutenkin monella tavalla yhteiskunnan loisia. Siksi heidän velvollisuutensa on tehdä jotain myös yhteiskunnan hyväksi. Suomessa Taggart ja James kouluttavat, mutta myös jatkavat omaa aktivismiaan.
    Taggart kritisoi esimerkiksi Coca Colan toimintaa maailmalla kiskomalla töpseleitä irti juoma-automaateista ja järjestämällä miniperformansseja, jossa hän raiskaa automaatteja kolapullosta tehdyllä dildolla.
    James on Suomessa vain käymässä, Taggartin kutsusta. Hän tekee täällä dokumenttia, johon hän yrittää saada Nokiaa selvittämään muun muassa, miksi se siirtää tuotantoaan Kiinaan.

“Jos vartijat tulevat kyselemään jotain, älkää sanoko, että olette tekemässä antikapitalistista performanssia vaan että olette taiteilijoita. Silloin he kohauttavat olkapäitään ja antavat teidän mennä”, James opastaa kurssilaisia.
    Stockmannilta vartija heitti Jamesin ulos, kun tämä kuvasi tapahtumia. James suhtautui suopeasti: vartijat tekevät vain työtään.
    “Joskus vartijoiden on pitänyt peittää kasvonsa, kun heitä on naurattanut niin kovasti. Varmaan he kertovat kotona, että oli hauska päivä”, hän toteaa selvästi tyytyväisenä.
    Taggart ja James sanovat, että tarkoituksena on paitsi kritisoida kapitalismin huonoimpia puolia myös huvitella. He uskovat, että häiriköinti voimaannuttaa ja inspiroi aktivisteja. Stockmannilla toimintaa ihmeteltiin.
    “Kyllä meidän valvonta huomasi tietenkin. Tuntui ihan käsittämättömältä, että miksi he sellaista halusivat tehdä”, sanoo tiedotuspäällikkö Juhana Häme .

Elina Venesmäki
Kuva www.thevacuumcleaner.co.uk
www.mydadsstripclub.com