On the Rocks -ravintolan musta katakombi täyttyy sporttisen näköisistä kolmikymppisistä. Joukossa on työporukoita, pariskuntia ja yksinäinen maastokuosipipoa pitävä sälli. Luolamiespiirroksin koristellun baarin parvelle piiloutuu joukko ohraisen huurruttamia sanaseppoja, jotka heittävät sutkauksia lavalla alkavan stand up -illan kahdeksalle esiintyjälle.
    Radio Cityn Comedy on the Rocks -klubin pyöräyttää käyntiin illan MC Lotta Backlund. Suomenruotsalaistaustastaan ammentava hankenilainen heittää reilun itseironista läppää paino-ongelmista, kuukautisista ja kännisekoiluista. Backlund poimii yleisöstä silmätikuksi siilitukkaisen miehen, jolle muistaa vinoilla tasaisesti pitkin iltaa. Juontajan jutuissa on konkarin ote, mutta jatkuva hyökkäysvaihde on pitemmän päälle rasittava. Itseironian rautaesiripun takaa ei tihku turhaa lämpöä.
    Illan ensimmäinen vieras Marja-Leena Runonen nojaa myös vahvasti itselle irvailuun. Hänen ajankohtaisaiheista ammentavista kaskuistaan löytyy lämpöä, ja lapsiperhetarinat tuovat raikasta vaihtelua monien sinkkusähellykseen keskittyvään stand up -repertuaariin.
    Jyväskyläläinen Heikki Multanen on jättänyt valmistelun vähemmälle ja letkeä esitys jää puolitiehen. Sen sijaan Suomen hauskimmaksi insinööriksi nettisivuillaan esittäytyvän Janne Oraviston juttuja kuunnellessa herkästi myötähäpeästä hikoilevakin pääsee rentoutumaan.

Omaksi suosikikseni nousee illan aikana Jukka Lindström. Mies kuittailee länsimetrosta espoolaisille, jotka tulvisivat stadiin ostamaan aurinkokuivattuja tomaatteja saman tien, kun ne loppuisivat Tapiolan Stockalta. Myös Kallio-tarinointi hykerryttää. Mukavan itsevarmasti esiintyvä Lindström poikkeaa muista ennen kaikkea siinä, ettei hän revi itsestään ironiaa, mikä on jo kovin kulunutta stand up -tavaraa.
    Anna-Kaisa Ylöstalon kohdalla on vaikea päätellä, vetääkö nuori nainen roolia vai ovatko psykedeelispainotteiset hiihtojutut ehtaa Anna-Kaisaa. Oudon kiinnostavalle esiintyjälle ujostelu tuo lisäkarismaa. Tampereen-suomenruotsalainen Fredrik Lilius aloittaa lähes kivikautisilla zadi-jutuilla, mutta monet nauravat hektisen esityksen mainospilailuille.
    Viimeisenä lavalle astuvan Pete Kososen lätkäjutut, nössöille kuittailu ja sukupuolten väliset erot naurattavat rockia ja urheilua mainostavan radioaseman klubi-illan asiakkaita. Akateeminen pahis on myös mahdottomuudessaan hullun hauska läppä.

On the Rocksin illassa alapääasiat, itsellä pilailu, kiroilu ja kännivitsit kirvoittavat lähes aina hörähdykset – ainakin parvella istuvien laumasta, joilla neljäs jallu hulahtaa kurkusta.
    Monien aloittelevien stand up -koomikoiden kohdalla tuntuu olevan kyse itsensä ylittämisestä, mikä on sinänsä hienoa, mutta välillä esityksissä on häivähdys avoterapiaa. Silti suursuosion saavuttaneet stand up -klubit ovat perusbaari-illalle loistava vaihtoehto. Sinkkuelämän ongelmista voi luontevasti avata keskustelun vierustoverin kanssa, kun joku on ensin vetänyt aiheen läskiksi lavalla.

Maria Lyytinen
kuva Petri Summanen
Stand up -komiikkaa joka toinen keskiviikko On the Rocksissa (parilliset viikot) ja Basilicassa (parittomat viikot) sekä joka toinen torstai Cuplassa.