En oikein tiedä, pitäisikö hihitellä hiljaa itsekseen vai olla huolissaan. Siis siitä, millaisia pelkoja eri puolilla Eurooppaa kuolleet linnut saavat ihmisissä aikaan. Yhtäkkiä ihmiset panikoivat, voiko pohjavettä vielä juoda ja voiko luonnonvesissä uida. Moni on valmis tappamaan kaikki Suomea kevään mittaan lähestyvät linnut.
    Huh. Tämä kansahan kuolee pelkoon ja ahdistukseen viimeistään siinä vaiheessa, jos lintuinfluenssa alkaa tarttua ihmisestä toiseen. Silloin ei riitä, että säikymme vain liian lähelle tulevia puluja ja ystävien lemmikkiundulaatteja. Alamme säikkyä myös toisiamme.
    Tätä ei saa käsittää väärin. En yritä väittää, etteikö lintuinfluenssa olisi vakava tauti. Ihmisten ylireagointi voi kuitenkin tehdä siitä vielä vakavamman. Saksassa kissoilla on luultavasti paljon suurempi riski tulla huolestuneen kansalaisen kuin lintuinfluenssapöpön nitistämäksi.

Yhdestä asiasta olen joka tapauksessa kovin vaikuttunut: Suomen ja maailman viranomaisten toimintanopeudesta. Täällä jokaisessa kunnassa tiedetään jo nyt, mitä pitää tehdä, jos kunnan alueelta löytyy kuollut lintu. Ministeriöiden nettisivut ovat täynnä ohjeita taudin varalta: Kuolleita lintuja ei kannata kosketella (muista kertoa tämä lapsillekin), ja kädet kannattaa pestä saippualla. Kuolleet linnut pitää ilmoittaa kunnanlääkärille ja haudata 40 sentin syvyyteen. Lääkefirmat kehittelevät kilpaa lääkkeitään.
    Tämähän on hieno asia paitsi itse taudin nujertamisen kannalta myös osoitus siitä, että pahan tilanteen tullen toimintavalmiutta on. Hienoa!

Sama voisi toimia monessa muussakin asiassa. Jään odottelemaan yleistä paniikkia liikennekuolemien vähentämiseksi. Eikös lopetetakin kaikki kännissä, liian lujaa ja päin punaista ajaminen, samoin turha autoilu? Liikenneonnettomuuksissa kuolee satoja ihmisiä vuodessa.
    Toinen hyvä paniikin aihe olisi väkivalta. Sekin tappaa sata suomalaista vuodessa. Viranomaiset hoi! Ei käy. Nyt nopeasti uudet ohjeet joka kuntaan, jotta väkivaltaan voidaan puuttua nopeasti ja jotta lapsille saadaan opetettua jo koulussa, ettei väkivalta ole kenestäkään kivaa.
    Entä miten vaikuttaisi paniikki ilmastonmuutoksen etenemisestä? Saisimmeko pontevia, nopeita toimia sen hidastamiseksi? Hmm… Jää nähtäväksi.

Elina Venesmäki