Viime viikkojen pilakuvakohu on saanut Suomessa oleskelevat ulkomaalaiset pohdiskelemaan siirtolaiskysymyksiä. Yhdysvaltalainen it-ammattilainen Phil tilittää blogissaan:
    “Olen kuullut aivan liian monen ihmisen Suomessa kehuvan, kuinka hyvin Suomi on hoitanut maahanmuuton. `Yhdysvallat ja Britannia tekevät väärin` ja `Saksa ja Ranska tekevät eri tavalla ja se on väärin`. Kehujien mielestä Suomi on ratkaissut siirtolaiskysymyksen.
    Suomessa on niiiiin vähän siirtolaisia verrattuna näihin maihin. Niin kuin viikon ajan tapaillut pari kehuisi erinomaista suhdettaan parille, joka on ollut naimisissa 20 vuotta.”

Enimmäkseen ulkomaalaisten ajatukset ovat kuitenkin liikkuneet käytännöllisemmissä asioissa. Suomalaisten rehellisyys on askarruttanut kahta amerikkalaisopiskelijaa.
    “Minua hämmästyttää Suomessa harva se päivä se, miten paljon yhteiskunta luottaa kansalaisiinsa”, Helsingissä opiskeleva James toteaa.
    “Missä tahansa olen suunnannut kohti asemalaituria – New Yorkissa, Pariisissa tai Berliinissä – minun on pitänyt käyttää korttia tai polettia päästäkseni portista. Helsingissä ei ole portteja. Voit nousta mistä tahansa ovesta sisään raitiovaunuun ja vain istua. — Ilmeisesti täällä oletetaan, että jos käytät julkista liikennettä, olet maksanut siitä.”
    Sitten James kuvailee lipuntarkastuksia ja kertoo Uutislehti 100:sta lukemastaan uutisesta, joka kertoi, kuinka paljon rahaa tarkastuksista kertyi.
    “Minusta luku oli varsin pieni. Olisin luullut useamman koettavan onneaan vapaamatkustajina. Rationaalisen valinnan teoria on tehnyt tämän ilmiön minulle liiankin tutuksi. No, ainakin tällä alueella Suomi tuntuu elävän rationaalisen maailman ulkopuolella.”
    Jyväskylän yliopistoon vaihtoon tullut matematiikan jatko-opiskelija Kevin uskoo:
    “Kukaan ei varasta pyöriä Jyväskylässä. (Hyvinvointiyhteiskunta + yliopisto = ei köyhiä ihmisiä = ei pyörävarkauksia.)”

Myös saksalainen Marc on pistänyt merkille suomalaisten rehellisyyden. Se löytyy hänen Suomen oleskelunsa päätteeksi laatimastaan listasta, jossa luetellaan suomalaisten erityispiirteitä:
    “Räkivät kadulle. Eivät ylipäätään käytä mielellään nenäliinaa. — Pukeutuvat mielellään verryttelyhousuihin, myös sunnuntaisin. Kirjoittavat lyijykynällä. — Ovat isänmaallisia. Jokaisella on vähintään yksi lippu kotona. — Ajavat mielellään lossilla.”

Maria Mustranta
Palstalla seurataan Suomessa oleskelevien ulkomaalaisten blogeja. Lähteet: www.finlandforthought.net, thefinnishgambit. blogspot.com, www.quasiland.blogspot.com, www.marc.bachmann-und-partner.co