Kymmenet tuhannet opiskelijat summailevat näinä päivinä viime- ja toissavuoden tuloja ja opintotukia. Kelasta lähti viime kuussa yli 35 000 opiskelijalle ehdotus vuoden 2004 opintotuen takaisinmaksusta.
    Jos uskoo Kelan tiedotteisiin, syynä vuosi vuodelta lisääntyvään opintotukien karhuamiseen on opiskelijoiden työssäkäynnin lisääntyminen ja opintotuen käyttö harkiten lainana. Kelassa perusteluista on kuitenkin erimielisyyttä, sillä Kelan opintotukiryhmän pääsuunnittelija Ilpo Lahtinen sanoo, ettei olisi korostanut lainanomaista käyttöä.
    “Opintotuen nostaminen lainana ei ole järkevää, koska opintolainaa saa halvemmalla ja paremmilla takaisinmaksuehdoilla”, sanoo Lahtinen.
    Takaisinmaksettavaan opintotukeen lisätään 15 prosentin korotus, eikä tukikuukausia saa enää uudelleen käyttöön. Lahtisen mukaan opiskelijat voivat kuitenkin onnistua lykkäämään takaisinmaksun enimmillään jopa neljän vuoden päähän, jolloin korotus lähenee lainan kuluja. Viivytys on onnistunut muun muassa muutoksenhakua ja osamaksujärjestelyä käyttämällä.
    “Ilmeisesti jotkut osaavat näin laskea, koska samoja ihmisiä on vuodesta toiseen ollut takaisinperinnässä. He varmasti tietävät systeemin”, Lahtinen sanoo.
    Tukien karhuamisen lisääntymiseen Lahtinen pitää kuitenkin tärkeimpinä syinä opiskelijoiden työnteon lisäksi sitä, että tulorajoja ja opintorahan määrää ei ole korotettu 90luvun jälkeen.
    Lahtinen uskoo, että opiskelijoiden taloustilanteen heikkenemisestä kertoo myös useita vuosia jatkunut opintotuen vapaaehtoisten palautusten hidas lisääntyminen. Vuonna 2004 tukea palautti vapaaehtoisesti vajaat 25 000 opiskelijaa, missä on lisäystä edelliseen vuoteen viisi prosenttia. Samalla Kelan päätösehdotuksia opintotuen takaisinmaksusta lähti opiskelijoille 15 prosenttia edellisvuotista enemmän.

Vuosittain neljäsosa Kelan päätösehdotuksen saaneista opiskelijoista säästyy opintotukien palauttamiselta osoittamalla, että tulot on ansaittu ennen opintoja tai valmistumisen jälkeen. Tuhannet muut näkevät turhaa vaivaa yrittämällä muuttaa kohtaloaan pyytämällä uudelleenkäsittelyä milloin milläkin perusteella.
    “Opiskelijat valittavat esimerkiksi siitä, että heidän on vaikea laskea kokonaistulojaan, koska työnantajia on useita. Muutosta haetaan myös sillä perusteella, että pelkällä tuella ei tule toimeen”, sanoo Helsingin yliopiston opintotukipäällikkö Salla Salakka.
    Päänvaivaa opiskelijoille ovat aiheuttaneet myös esimerkiksi pääomatulot, luovutusvoitot ja pienet satunnaiset tienestit, jotka ovat nostaneet ansiot yllättäen tulorajan yläpuolelle. Monet ovat luulleet, ettei pelkän asumislisän nostamista laskettaisi tuen käyttämiseksi. Myös opintojen päättymisen ajankohdasta on ollut epäselvyyttä.
    Vain harvat valituksista menevät Salakan mukaan läpi. Tähän joukkoon kuuluvat esimerkiksi tapaukset, joissa veronalainen tulo on muuttunut siitä, mitä Kelalla on ollut tiedossa.
    Takaisinperintään joutuneita Salakka neuvoo tekemään opintotukitoimiston kanssa maksusuunnitelman, jolloin tuen voi maksaa takaisin erissä. Kannattaa myös tarkistaa tulonsa verolipusta, sillä verottaja tekee joskus virheitä.
    Vielä tämän kuun loppuun saakka opiskelijoilla on puolestaan aikaa palauttaa vuoden 2005 tukia vapaaehtoisesti.

Antti Pilke
Kuva Topi Lehto