Niksi-Pirkka laitteina

T:Teksti:

Tiedättehän tuubin tyhjentämisen tuskan? Puristat rystyset täristen viimeistä lusikallista ulos, kunnes se purskahtaa lattialle, peiliin tai muuhun väärään paikkaan.
    Ei hätää! Tätäkin ongelmaa helpottamaan on keksitty laite. Siinä tuubi asetetaan puolien väliin ja jämät saa ulos kammesta veivaamalla.
    Tekniikan museossa avattiin helmikuun puolivälissä näyttely, jossa on esillä yli 300 erilaista mikätintä. Mikätin on esine, jonka nimeä tai käyttötarkoitusta ei voi varmuudella sanoa. Se liittyy jokapäiväiseen elämään ja on usein kodin pieniin askareisiin kehitetty laite.
    Käytännössä näyttely on hervoton propellipääversio Niksi- Pirkka -filosofiasta. Museo esittelee muun muassa tabletin halkojan, muovipussin kantokahvan ja sukkia muistuttavat “hätävarakumisaappaat”.
    Kaikki esineet eivät kuitenkaan ole silkkaa triviaa. Osa laitteista on kehityksen myötä vanhentuneita, ja osa palvelee erityisryhmiä kuten sairauksista kärsiviä. Noin kolmannes esineistä on museon omista kammioista. Loput on valittu riihimäkeläisen Markku Vesalan kokoelmasta. Hämeenlinnan ammattikorkeakoulun yliopettajana ja tietotekniikan koulutusohjelman johtajana työskentelevä Vesala arvelee, että museossa on esillä noin kymmenesosa hänen esineistöstään.
    Vuodesta 1994 asti mikättimiä kerännyt Vesala on löytänyt aarteet lähinnä kirpputoreilta. Osan hän on saanut toiselta suomalaiselta mikätinkeräilijältä. Miehet vaihtavat esineitä, joista heillä on jo olemassa kappale omassa kokoelmassa.
    “Varmaan se on se ihmisten kekseliäisyys ja hulluus keksiä laite joka asiaan, mikä näissä viehättää”, Vesala toteaa.

Maria Mustranta
Mikätin – Mitä sillä tehdään? Tekniikan museossa (Viikintintie 1) 31.8. asti. Avoinna ke-su 12-16, 1.5 lähtien ti-su 11-17.