Ylioppilaskuntaa viedään kuin pässiä narussa

T:Teksti:

Helsingin yliopiston ylioppilaskunta on erittäin varakas. Sen varallisuuden kivijalan muodostaa ylioppilaskunnan kiinteistötalous ja erityisesti sen Helsingin keskustassa sijaitsevat kiinteistöt. Yritystoimintaa pyörittää näiden ympärillä ylioppilaskunnan sataprosenttisesti omistama HYY-yhtymä. Yhtymän toiminnan suuntaviivoista päätetään HYY:n edustajistossa. Edustajisto tekee yhtymää koskevat linjaavat päätökset Yhtymän talousjohdon esityksistä.
    Yhtymän tuloksesta rahoitetaan myös ylioppilaskunnan varsinainen toiminta. Siksi Yhtymän taloudellisella tilanteella on merkitystä mietittäessä, mihin ylioppilaskunnalla on varaa. Viimeksi kuluneen vuoden aikana opiskelijapäättäjille on tolkutettu, että rahat ovat loppumassa ja täytyy säästää. Syinä on esitetty muun muassa kiinteistöjen investointi­tarve ja niin sanotun kolmannen ylioppilastalon rakentamisesta johtuvat uudet menot.
    Nämä ovat varmasti todellisia syitä. Viime kokouksessa edustajistolle esitettiin kuitenkin aiemmasta poikkeavia pitkän tähtäimen lukuja. Yhtymän voitonjakokyky ja sitä myötä ylioppilaskunnan käyttörahaston arvo ei alenekaan aivan kuten on peloteltu. Sitä tosin koko ajan epäilimmekin. On toki positiivinen yllätys, että yhtymä tekee tulosta. Mutta väärän tiedon varassa ehdittiin tehdä ikäviä päätöksiä.
    Säästöjä selitettiin edustajistossa nyt jälkikäteen sillä, että oli hyvä arvioida ylioppilaskunnan toimintaa kriittisesti ja että sen talouden paisuttaminen oli hyvä lopettaa. Ehkäpä näin, mutta tarvitsiko edustajistoa “shokkihoitaa”, pelotella rahapulalla, jotta se tekisi oikeita päätöksiä? Kokouksessa syntyi mielikuva, että vain antamalla virheellistä tietoa opiskelijapäättäjät saatiin ymmärtämään leikkausten tarve. Tämä tuntuu päättäjien aliarvioimiselta. Uskoimme, että rahat loppuvat ja leikkasimme palveluita. Pitkän tähtäimen arvioiden perusta ei ole selvinnyt. Mielestäni ylioppilaskunnan jäsenistölleen järjestämät palvelut ovat sen verran tärkeitä, ettei niihin kohdistuvia leikkauksia voi tehdä väärin perustein.

Jukka Huhta
Edustajiston jäsen
Sitoutumaton vasemmisto