Jos pitäisi kaapata lentokone, uhkaisitko miehistöä virkkuukoukulla, taskulampulla vai rikotulla pullolla?
    Oikea vastaus on: taskulamppu tai virkkuukoukku.
    Ilmailuviranomaisten mukaan molemmilla voi vahingoittaa muita matkustajia ja koneen henkilökuntaa. Yli 30-senttinen taskulamppu on turvatarkastajien silmissä lyömäase, jota ei saa viedä lentokoneen matkustamoon. Sama kielto koskee myös metallista virkkuukoukkua.
    Sen sijaan kapakkatappeluissa suosittu lasipullo on vaaraton. Sitä ei löydy ilmailuviranomaisten yksityiskohtaisilta kiellettyjen esineiden listoilta.
    “Kansainvälisen riskiarvioinnin perusteella lasipulloa ei pidetä esineenä, jolla suunniteltaisiin hyökkäyksiä”, sanoo tarkastaja Arja Pulliainen Ilmailuhallinnosta.
    Monissa konserteissa ja urheilutapahtumissa lasipullot on kielletty turvariskinä jo vuosia sitten. Ampumakouluttaja Vesa Syngelmä Poliisikoulusta sanoo, että rikottu pullo on aseena hengenvaarallinen. Esimerkiksi Ruotsissa pulloa käytettiin aseena toissa-kesäisessä poliisisurmassa Hedemorassa.

Ilmailuhallinnosta myönnetään, että kysymys lasipulloista lentokoneissa on noussut esiin useita kertoja EU:n siviili-ilmailun turvakomi-teassa. Pulloja ei kuitenkaan ole kielletty eikä olla kieltämässä.
    “Koneissa ei enää tarjottaisi samanlaista juotavaa, jos lasipullojen vienti matkustamoihin kiellettäisiin”, perustelee Pulliainen.
    Lasipullojen kielto olisi isku lentoyhtiöiden ja kenttien taloudelle, koska alkoholin myynti on kentälle merkittävä tulonlähde. Jos pikaiseen kieltoon päädyttäisiin, ei pelastusta löytyisi edes muovipulloista. Niiden käyttöönotto veisi alkoholiyhtiöiltä vuosia, arvioi Pulliainen.

Ilmailuhallinnossa ei innostuta tulkinnasta, että kiellettyjen esineiden listan ristiriitaisuus saisi virkkuukoukkujen, kynsisaksien ja -viilojen takavarikoinnin näyttämään ylireagoinnilta. Pelkästään Helsinki-Vantaan kentällä matkustajilta kerätään turvatarkastuksessa edelleen kuukausittain talteen tuhansia kiellettyjä esineitä.
    Vesa Syngelmä muistuttaa, että raja pitää aina vetää johonkin. Tavallinen kynäkin voi hänen mukaansa olla aseena vaarallinen.
    Ainakin toistaiseksi viranomaiset pitävät miekkaa terävämpänä kuin kynää, jonka saa yhä viedä koneeseen.

Antti Pilke
Kuva Hans Eiskonen