Hyvästi siru! Ensi syksynä käyttöön otettava Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan HYY:n uusi opiskelijakortti toimii radioaalloilla, RFID-tekniikalla. Esimerkiksi Unicafessa maksaessa korttia pitää enää vain vilauttaa lukijalaitteelle.      Ylioppilaskunta haluaa uudistaa kortit, koska nykyisten Unicardien tekniikka alkaa olla vanhentunutta. Vanhat kortit kuitenkin toimivat uusien korttien rinnalla vielä pitkään.
     “Uudessa järjestelmässä rahaa ei ladata kortille, vaan henkilökohtaiselle tilille. Vaikka kortti katoaisi, rahat eivät katoa mukana”, sanoo korttihankkeesta vastaava Risto Lähteenmäki.
     Unicafen kassan lisäksi korttiin voi ladata rahaa netissä. Vielä avaamattomille kortin nettisivuille suunnitellaan esimerkiksi verkkokauppaa, josta voi ostaa lounaita tai kahvia – myös kavereille.
     “Sen sijasta, että vanhemmat antavat lapselleen parikymppisen, he voivat ostaa kymmenen Unicafe-lounasta”, Lähteenmäki maalailee.
     Nimeä kortilla ei vielä ole.

Uudesta kortista suunnitellaan maanlaajuista. Entisenä Suomen ylioppilaskuntien liiton pääsihteerinä Risto Lähteenmäki pyrkii toteuttamaan monien ylioppilaskuntien pitkäaikaisen haaveen. Ylioppilaskunnat päättävät kevään aikana, lähtevätkö hankkeeseen mukaan.
     Idea on, että yli sadantuhannen opiskelijan massa mahdollistaisi entistä parempien opiskelija- alennusten neuvottelemisen.
     “Tulevaisuudessa korttiin voisi liittää muitakin palveluita. Se voisi toimia kopiokorttina, kirjastokorttina tai kulunvalvontakorttina. Kortti mahdollistaa myös nimettömän tenttimisen tai kirjautumisen yliopistojen tietoverkkoon, jos sellaista joskus halutaan tehdä”, Lähteenmäki sanoo.

Suomen muut ylioppilaskunnat suhtautuvat hankkeeseen vaihtelevasti.
     Turun yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja Katja Sauvola sanoo, että turkulaiset ovat hankkeesta mielissään. Etenkin ruokaloissa maksaminen kortilla kiinnostaa turkulaisia.
     Kuopion yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja Heli Viinikainen on epäilevämpi.
     “Haluamme ensin nähdä, mihin se lähtee kehittymään ja paljonko se maksaa. Sitten tehdään ratkaisuja. Kortista pitää olla oikeaa konkreettista hyötyä, että siihen kannattaa lähteä mukaan.”
     Teknillisen korkeakoulun ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja Aleksi Päiväläinen sanoo, että teekkareita kiinnostaa erityisesti kortin käyttäminen kulkukorttina Teekkarikylässä.
     “Jos HYY-yhtymä lähtee tällaista kehittämään, ja tarjoaa siitä samanlaisen palvelun kaikille, niin en näe mitään syytä, miksi emme olisi mukana.”

Esa Mäkinen

HYY-yhtymä ja Ylioppilaslehti ovat Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan omistamia yrityksiä.