Maailman ensimmäinen merellä seilaava yliopisto lähtee matkaan tammikuussa 2007 Ateenasta. Laivalle otetaan 700 perustutkinto- ja jatko-opiskelijaa. Kolme kuukautta kestävän matkan aikana he voivat opiskella muun muassa kansainvälistä kauppaa, kestävää kehitystä, kansainvälisiä suhteita ja konfliktien tutkimusta.
    Seitsemänsataa opiskelijaa laivalla? Kuulostaa pitkitetyltä Goom-risteilyltä.
    “Olemme miettineet tätä, emmekä halua, että tästä tulee bileristeily. Siksi laivalle ei saa tuoda alkoholia”, sanoo hankkeen Skandinavian alueen markkinointijohtaja Anders Fosse puhelimitse Norjasta.
    Laivan baari on kuitenkin auki, mutta vain rajoitetusti eikä koskaan kovin myöhään.

“Jo sata opiskelijaa Pohjoismaista on tilannut hakukaavakkeen, vaikka haku on vasta alkamassa”, Anders Fosse sanoo. Hän toivoo, että tammikuun risteilylle lähtee alueelta ainakin 50 opiskelijaa.
    Ohjelmassa on mukana viisi yliopistoa eri puolilta maailmaa: Australiasta, Kiinasta, Marokosta, Meksikosta ja Ghanasta. Toinen vastaavanlainen risteily alkaa ensi vuoden syyskuussa.
    Fossen mukaan laivaopiskelu on hieno tilaisuus luoda suhteita.
    “Kun kaikki ovat laivalla kolme kuukautta yhdessä, väkisinkin siinä oppii tuntemaan ihmisiä.”
    Koko lysti maksaa lähes 17000 euroa, opetuksineen, matkoineen ja aterioineen. Mutta entä jos merisairaus iskee? No, koko aikaa ei sentään tarvitse olla merillä. Kreikasta lähtevä laiva on viikon muun muassa Casablancassa, Buenos Airesissa ja Kapkaupungissa.

Elina Venesmäki

www.thescholarship.com