Tietoyhteiskunta-aktivistit keräävät rivejään. Joulukuussa nähtiin ehkä Suomen ensimmäinen nörttien mielenosoitus, ja nyt perusteilla on tietoyhteiskuntapuolue. Puolueen pohjaksi perustettiin poliittinen yhdistys helmikuun alussa Helsingissä. Sen tavoitteena on päästä puoluerekisteriin ja jossakin vaiheessa eduskuntaan.
    Puolueen esimerkkinä on Ruotsissa juuri perustettu piraattipuolue, joka vastustaa tekijänoikeuslakeja. Uuden yhdistyksen hallituksessa mukana oleva Henri Aalto keksi, että tänne voisi perustaa vastaavan. Hän pystytti nettiin foorumin ja alkoi kerätä sinne kiinnostuneita ihmisiä.
    ”Ruotsista poiketen halusimme, että tästä tulisi ihan vakavasti otettava järjestö, eikä vain teinien nettikopiointipuolue”, kertoo yhdistyksen puheenjohtaja Pekka Wallendahl.
    Tähän mennessä yhdistys on saanut sata yhteenottoa, ja aktiiveja on Wallendahlin arvion mukaan ainakin 50.

Puolue on Pekka Wallendahlista luonnollisin keino vaikuttaa suomalaiseen politiikkaan. Valmiisiin puolueisiin hänestä ei kannata mennä, koska vaikutusmahdollisuudet niissä ovat huonot.
    Suomalainen päättäjäsukupolvi ei hänestä tajua nykyteknologiaa. Ryhmän puolueohjelmassa on etenkin sananvapauteen ja yksityisyyden suojaan liittyviä tavoitteita, esimerkiksi että ihmisillä olisi oikeus liikkua netissä ilman valvontaa. Yhteistä talouspoliittista tai oikein muutakaan teknologia-asioiden ulkopuolista linjaa ei ole.
    ”Muihin asioihin meillä on tällainen asiakohtainen, enemmän järkeen perustuva suhtautuminen”, Wallendahl määrittelee.

Elina Venesmäki

www.tietoyhteiskuntapuolue.org