Murheellista herkkua

T:Teksti:

Ei tarvitse plärätä terveystilastoja. Ei tarvitse pyytää analyysiä päivystävältä sosiologilta. Suomalaisen nuoren polven pahoinvointi käy selväksi, kun lukee mitä ja miten se kirjoittaa.      Martti Joenpolven novellikilpailun ansiokkaimmista töistä kootun Novellit 2006 -antologian sivuilla tuntuu viillelty vatsa ja haisee pillerihuuru. Psyykkisten ongelmien ohella teemoina ovat muut pari-kolmekymppisille ajankohtaiset asiat: lasten syntymät, parisuhteet ja erot. Välillä mies lyö, sitten se juo. Nainen on vähintään hullu.
     Muun muassa Gummeruksen ja Nuoren Voiman Liiton järjestämään mittelöön osallistui tänä vuonna 1 109 kirjoittajaa. Voittajaksi ylsi 26-vuotiaan sipoolaisen Tiina Raevaaran novelli Kalasääsket.
     Parhaan työn valitseminen lienee ollut vaikeaa. Kirjan johdannossa kerrotaan, että raati kiisteli loppuvaiheessa makuasioista melkoisesti.
     Raevaaran suon luontoa, vanhenemista ja jatkuvuutta kuvaava harmoninen teksti luistaa kuin suomalaissuksi parhaina päivinä ja on siksi varmasti ansainnut paikkansa. Tasokkaasta tekstistä jää kuitenkin harmittavan vähän sanottavaa. Novellit 2006:n annissa kutkuttavat aivan toiset herkut.

Niin, mitkä sitten?
     No seksi ja viina tietenkin. Näistä elämäneliksiireistä kertova tragikoominen novelli 73 minuuttia ennen juomisen aloittamista valloittaa lakonisista ensitavuistaan alkaen. Kirjoittaja, kolmannelle sijalle yltänyt helsinkiläinen Armas Alvari sanailee niin nokkelasti, että olisi yllätys, jos miehen tunnettuus kirjamaailmassa jäisi varttiin.
     Martti Joenpolven novellikilpailussa pärjänneet ovat usein menestyneet myöhemminkin. Heitä ovat muun muassa Tuomas Kyrö, Sofi Oksanen ja Mikko Rimminen.
     Vaikka Novellit 2006:n teemat ovat murheellisia, mahtuu sekaan myös muutama valoisampi teksti. Maininnan ansaitsee Miina Supisen riemukas kauppakeskusparodia Maustepippuri. Kirjoittaja analysoi mainoskanan peräpään sielunelämää hämmentävän osuvasti.
     Aihevalinnaltaan erottuvin teksti on puolestaan helsinkiläisen 34-vuotiaan Sinikka Vuolan Adlerin tapaus. Pianistin ylimääräisestä sormesta kertova novelli on ehkä velkaa Gogolille, mutta ei lainkaan rangaistavasti. Päinvastoin, absurdi idea ja sujuva kerronta jättävät toivomaan, ettei tarina loppuisi aivan niin lyhyeen.
     Kokonaisuudessaan Novellit 2006 -antologia on osoitus siitä, että kirjallisuuskilpailuilla on paikkansa. Ilman Martti Joenpolven kilpailua en ainakaan itse olisi löytänyt antologian uusia mielenkiintoisia tekijöitä ja olisin monta mehukasta lukukokemusta köyhempi.

Elina Kervinen
Novellit 2006 – Martti Joenpolven novellikilpailun parhaat. Gummerus.