Muistilista toiselle kaudelle

T:Teksti:

Presidentinvaalien seuraaminen oli kuin söisi salaatinlehtiä: suu käy koko ajan, mutta pian on taas tyhjä olo.
    Voitettuaan vaalit Tarja Halonen julisti ryhtyvänsä vahvemmaksi arvojohtajaksi. Se saattaa tarkoittaa, että puheisiin tulee muodon lisäksi myös sisältöä.
    Mihin sitten pitäisi ottaa kantaa?

Vaalien aikana Halonen töppäsi ainakin kerran kunnolla. Vihreän Langan mukaan Haloselta kysyttiin vihreiden ehdokastentissä mielipidettä prekariaatista.
    Mitä se tarkoittaa? Halonen vastasi.
    Vastauksesta huomaa ainakin sen, että vastaaja on ammattiliittotaustainen demari. Kukaan muu yhteiskunnallista keskustelua seuraava ei ole voinut välttyä kuulemasta termiä.
    Arvoisa presidentti, se tarkoittaa sitä, että nuoria duunareita simputetaan työpaikoilla. Vakituisia sopimuksia ei saa, tulevaisuus on koko ajan epävarma ja elämää ei voi suunnitella. Etenkin nuoret naiset – lapsenteon riskiryhmä – kärsivät tästä.
    Jos seuraavan kuuden vuoden aikana otatte asian edes kerran puheeksi, se olisi mieluisaa johtajuutta.

Toinen asia, mistä ei saa enää vaieta, on Yhdysvaltain ylläpitämä Guantánamon vankileiri Kuubassa.
    Satoja ihmisiä vangittuna. Ilman oikeudenkäyntiä, ilman syytteitä ja ilman yhteyttä ulkomaailmaan. Amnesty Internationalin tuoreen raportin mukaan Guantánamo tuhoaa sinne vietyjen elämän. “Useat vangit ovat yrittäneet Guantánamossa itsemurhaa, koska eivät kestä kidutusta, vankilan olosuhteita ja tilanteen epämääräisyyttä”, järjestö sanoo.
    Mitä virkaa on Geneven sopimuksilla, jos tosipaikan tullen kukaan ei vaadi niiden noudattamista?
    Kukaan ei kai oleta, että tämä asia nousisi ulkopolitiikassa keskeiseksi. Rouva presidentti, ehkä seuraavan kerran kun suoristatte Bushin kravattia, voitte samalla sanoa: “Kuule George, meillä Suomessa ollaan sitä mieltä, että Guantánamon leiri rikkoo ihmisoikeuksia ja se pitäisi sulkea.”

Jotain muitakin tärkeitä asioita tuli mieleen.
    Opettajia on kouluissa liian vähän ja heillä on huono palkka. Sama tilanne on sairaanhoitajilla ja poliiseilla.
    Siviilipalvelus on edelleen pitkä. Yhdeksän kuukautta olisi hyvä aika.
    Ilmastonmuutoksen haitallisista vaikutuksista ei ole epäilystä. Silti jotkut yhä vastustavat sen haittojen hillitsemiseksi tarvittavia uudistuksia.
    Presidenttinä ehkä voisitte tehdä jotain.

Esa Mäkinen