Kuka on fundamentalistisin?

T:Teksti:

Juha Jokelan uusi näytelmä Fundamentalisti Teatteri Jurkassa luo tiheää ihmissuhdedraamaa uskonnollisten pohdintojen ympärille. Esityksessä mennään äärikristityn nahkoihin luterilaisesta kirkosta eroavan papin matkassa. Mutta kumpi onkaan ajatuksissaan ehdottomampi?
    Seurakuntatyössä tavanneet Markus ja Heidi kohtaavat 20 vuoden jälkeen, kun Heidi tulee käännyttämään luterilaista pappia oikealle tielle läydettyään turvapaikan Raamattua kirjaimellisesti tulkitsevasta Sana elää -seurakunnasta. Markus suhtautuu uskoon nykypapin rennon humaanilla otteella ja armoa tarjoten. Heidi puhuu Jeesuksesta kuin Radio Dein sunnuntai-iltojen Raamatun tulkitsijat.

Menestysnäytelmästään Mobile Horror tunnetun Jokelan teksti keriytyy auki taitavien näyttelijäiden avulla monikerroksisena luomuksena, joka yllättää joka käänteessä. Näytelmä saa pohtimaan oman ajattelun yksisilmäisyyttä ja vaikeutta ymmärtää toisten näkäkulmaa. Miltä tuntuu ihmisestä, joka oikeasti uskoo helvetin lieskoihin tai pyhään sotaan? Brittiläisessä Guardian-lehdessä syytettiinkin äskettäin fundamentalismista myös yltiähumanistisen maailmankatsomuksen omaavia, jotka eivät hyväksy uskontoa osana arkea saati politiikkaa.
    Jokelan näytelmä ei kuitenkaan käsittele maailmanpolitiikkaa. Kirjoittajan henkiläkohtaiset uskonnolliset pohdinnat tekevät tekstistä hyvin intiimiä. “Tosi fiktioksi” itseään kutsuvan esityksen ohjaus nivoo katsojan osaksi kristinuskon riittejä kritisoivan papin ja äärikristityn tarinaa.
    Irina Pulkan Heidin hauraan intohimoinen olemus on järisyttävän tosi. Hän on omaksunut kiihkouskovaisen ylhäältä alas molottavan intonaation niin aidosti, että katsoja kokee seuraavansa näytelmän sijasta dokudraamaa. Antti Virmavirran armottoman itsetutkiskelun ammattilainen tulee kohti kuin suoraan TV2:n lähikuvasta.
    Jokela liikkuu herkällä maaperällä mutta tekee sen tuomitsematta. Hän tuo inhimilliset, lihalliset ihmiset silmiemme eteen niin taitavasti, että esitys jättää jälkeensä hämmentyneen syvämietiskelyn tilan. Ja Personal Jesus -biisin hypnoottisen kaiun.

Maria Lyytinen
Fundamentalisti Teatteri Jurkassa (Vironkatu 7). Liput 22 / 14 euroa.