Hapuillen kohti onnea

T:Teksti:

Riippumattomat yhdysvaltalaiselokuvat ovat siitä veikeitä tuttavuuksia, että niissä oudot kommellukset alkavat tuntua perin luonnollisilta.
     Sääntö pätee myös Artisokka-festivaalilla esitettävään elokuvaan Me and You and Everyone we Know. Performanssitaiteilijana tunnetun Miranda Julyn esikoiselokuvassa vilisee kummallisuuksia kuin Todd Solondzin indie-hitti Onnessa. Erikoisten sattumien alla elokuvien henkilöitä yhdistää mitä luonnollisin pyrkimys: halu päästä lähelle toista ihmistä.
     July esittää elokuvassaan performanssitaiteilijaa, joka haluaa tehdä vaikutuksen yksinhuoltaja-kenkäkauppiaaseen ja saada töitään näytille. Eronneen miehen syli ja gallerian ovet eivät kuitenkaan avaudu helpolla.
     Siinä sivussa kenkäkauppiaan 7-vuotias poika pokaa irc-galleriasta seuraa kirjoittamalla ainoasta haaraväliinsä liittyvästä asiasta mistä tietää: kakasta. Myös teini-ikäinen isoveli pääsee seksuaalisen heräämisen törmäyskurssille naapuruston naiseuttaan etsivien teinityttöjen valittua hänet koekaniiniksi operaatiossa, jonka tavoitteena on tehdä vaikutus pervoon naapuriin.
     Koko karuselli pyörii – kuinkas muuten – maailman normaaleimmassa keskiluokkaisessa pientalolähiössä.
     July riisuu hahmonsa romanttisten komedioiden tähdille tyypillisestä itsevarmuudesta. Juuri epävarmuus tekee onnea kantapään kautta etsivistä hahmoista kiinnostavia ja oudoista sattumista muuta kuin kertakäyttövitsejä.
     Artisokka-festivaalilla nähdään myös muun muassa Alice Wun ohjaama Ang Leen Hääjuhlan lesboversio Saving Face, Juliet McKoen mysteeritrilleri Frozen ja Karin Alboun ortodoksijuutalaisen naisen itsensä etsimisestä kertova La Petite Jérusalem.

Matti Rämö
Artisokka – Helsinki Woman Film Festival Bio Rexissa 24.-26.2.
www.artisokka.info