Byrokraatin sielunmaisema

T:Teksti:

Kansaneläkelaitokselta tupsahti sähköpostiin rutiiniluontoinen tiedote. Siinä kerrottiin, että joka kymmenes opiskelija joutuu taas maksamaan Kelalle saamiaan opintotukia takaisin. Keskimäärin summa on tuhat euroa.
    Opintotukea joutuu maksamaan takaisin, joson nostanut kalenterivuoden aikana opintotukea ja ansainnut työnteolla liikaa. Yhdeksän kuukautta opintotukea nostava tavisopiskelija saa ansaita vuodessa 9 000 euroa. Jos on ansainnut 11 000 euroa, pitää Kelalle pulittaa jo tonni takaisin.
    Se on yli kuukauden ansio tavalliselle opiskelijalle.

Viimeisen seitsemän vuoden aikana opintotukea takaisin maksavien opiskelijoiden määrä on kasvanut puolitoista kertaiseksi. Vuodessa nousua on 12 prosenttia. Nousu on todella jyrkkää.
    Tärkein syy takaisinmaksujen lisääntymiseen on se, että opiskelijat joutuvat tekemään yhä enemmän töitä. Muuten ei tule toimeen.
    Tämän Kelakin myöntää. Se kuitenkin väittää lisäksi, että “yhä useammat opiskelijat käyttävät opintotukea lainanomaisesti, kun varsinaistaopintolainaa ei haluta ottaa.”
    Paskan marjat. Opintotuen käyttäminen lainana olisi hölmöläisen peitonjatkamista. Tavalliseen opintolainaan verrattuna – jota opiskelijat eivät täysin oikeutetusti halua ottaa- ylimääräisen opintotuen joutuu maksamaan takaisin jo opiskeluaikana. Muutenkin ahtaassa taloudessa pienikin lisämeno tuntuu raskaana.
    Opintotuen vapaan tulorajan järjestelmä on luonteeltaan myös sen verran sekava, että sen kanssa selviäminen edellyttäisi byrokraatin sielunmaisemaa. Useimmat opiskelijat eivät viitsi pitää kirjaa monista eri paikoista tulevista sekavista tuloista, ja siksi takaisinmaksu tulee monelle yllätyksenä.

Opiskelijoiden talous on järjestelmä, joka ratkeilee liitoksistaan. Tällä hetkellä systeemissä on kaksi varoventtiiliä: työnteko ja sitä seuraava opintotuen takaisinmaksu sekä Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö.
    Tässä lehdessä Elina Venesmäki kirjoittaa opiskelijoiden lisääntyvästä uupumuksesta ja mielenterveysongelmista. Viisi prosenttia korkeakouluopiskelijoista on käynyt näyttämässä päätään lääkärille. Yhä nuoremmat opiskelijat kärsivät burn outista.
    Suomalaisessa yhteiskunnassa on jotain pielessä, jos oravanpyörä uuvuttaa jo alle kolmekymppisenä.

Esa Mäkinen