Koreografi kasvattaa katsojia

T:Teksti:

Tytöt asettuvat riviin ja nostavat kädet aloitusasentoon. Tarkkaan rytmitetyt käsiliikkeet toistuvat tasaisesti, vaikkei taustalla ole edes musiikkia. Välillä vuorossa on improvisaatiota ja taas palataan tarkasti harjoiteltuun rytmiin.
    Koreografi Satu Tuomisto istuu tyttöjen edessä ja tarkkailee tilannetta hiljaa.
    ”Hienoa! Olette selvästi harjoitelleet sarjoja”, hän huudahtaa tanssijoille.
    Tuomisto on juuri käynnistänyt yhdet harjoitukset Helsingin tanssiopistossa. Seuraavien viikkojen aikana koreografi ja tanssijat työstävät yhdessä nykytanssiteoksen, jonka ryhmä esittää kevätnäytöksessä.
    Tuominen on Lontoossa menestynyt koreografi , joka on opiskellut Britanniassa yleisökasvatusta. Hän opettaa eri koulujen, kansalaisopistojen ja muiden yhteisöjen ryhmiä ja kertoo heille nykytanssista. Yleensä oppilaat rakentavat koreografi n kanssa tanssiteoksen.
    ”Haluan antaa nuorille tanssijoille mahdollisuuden samanlaiseen kokemukseen kuin ammattitanssijoilla on. Siksi rakennan heidän kanssaan teoksen, jonka teema on täsmälleen sama kuin juuri ensi-iltansa saaneessa teoksessani”, Tuomisto perustelee.

Tuomiston ensimmäinen Suomenkoreografia sai ensi-iltansa tammikuussa. Viivana-teos on humoristinen kuvaus nopeudesta. Ryhmäteoksessa neljä tanssijaa ilmentää nopeuden eri muotoja: törmäyksiä ja pysähdyksiä. Idean teokseen Tuomisto kertoo löytäneensä vauhtiviivoista.
    ”Ne viivat, jotka jäävät, kun liikkuu todella nopeasti. Teoksessa tätä efektiä korostetaan valoilla.”
    Opetusryhmien kanssa koreografi kokoaa yhden ison tanssitapahtuman, joka saa ensi-iltansa huhtikuussa.
    ”Totta kai on ihan erilaista työskennellä ammattilaisten kuin nuorten ja usein myös tanssia taitamattomien kanssa. Nuorten kanssa kaikkia taitaa jännittää aluksi”, Tuomisto sanoo.
    ”Mutta minusta opettaminen ja tanssista kertominen kuuluu olennaisesti koreografin ammattiin.”

Palataan vielä hetkeksi harjoitussaliin.
    ”Tehdään seuraavaksi duettoja ja trioja. Näyttäkää minulle, mitä olette suunnitelleet”, Tuomisto pyytää.
    Salissa pyörähtää käyntiin heleä puheen sorina, kun tanssijat etsivät parejaan ja kertaavat suunnittelemiaan koreografioita. Tuomisto on antanut tytöille paljon vapautta tehdä itse, improvisoida.
    Tuomisto kävelee sivuun odottamaan ja hymyilee:
    ”Vain tekemällä oppii tanssimaan.”

Annika Ruoranen
Kuva Timo Wright

Satu Tuomiston Viivana-teos sai ensi-iltansa Zodiakissa Uuden tanssin keskuksessa 24. tammikuuta. Lisätietoja www.zodiak.fi