Aja matti kukkarosta

T:Teksti:

Tavarat kiertoon
Yritteliäs opiskelija pistää hyvän kiertoon ja myy turhan maallisen mammonansa kirpputorilla. Toreille voi mennä myymään itse tai jättää tavaransa itsepalveluperiaatteella muiden syynättäväksi. Molemmissa tapauksissa voitoista joutuu vähentämään pöytävuokran. Vallilan makasiineilla toimivalla Valtteri-kirppiksellä pöytä ja rekki -yhdistelmän saa haltuunsa 35 euron viikkovuokralla.
    Toinen vaihtoehto on verkossa toimiva Huuto.net. Palveluun rekisteröityminen on ilmaista, ja siellä voi myydä ihan mitä vain vanhoista kurssikirjoista taskulampun varapolttimoihin. Hinnat eivät juuri päätä huimaa, mutta jos satut omistamaan vaikkapa harvinaisia lasiesineitä, innokkaat keräilijät saattavat kartuttaa kassaasi sadoilla euroilla.
    www.kirpputori.com, www.huuto.net

Pikalainaa

Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan jäsenelle helpoin tapa ottaa velkaa on ylioppilaskunnan vippilaina. Keskustoimistolta haettavaa matalakorkoista lainaa saa 250-850 euroa. Takaajaksi tarvitaan tosin kaksi lähisukulaista tai ylioppilaskunnan jäsentä.
    Useat firmat tarjoavat pikavippejä, joita voi tilata ilman vakuuksia lähettämällä tekstiviestin tai täyttämällä hakemuksen netissä. Rahat saa tilille kun luottotiedot on tarkistettu, parhaimmillaan muutamassa minuutissa.

    Pikavippien bisnesidea on lainata rahaa hulppealla korolla. Suomen Viestilaina Oy ja Pikavippi.fi tarjoavat molemmat 100 euron pikalainaa kahdeksi viikoksi 123 eurolla. Lainan vuosikorko on noin 600 prosenttia. Kannattaa miettiä, josko lainaa saisi pienemmällä korolla vanhemmilta tai kavereilta.
    www.hyy.fi, www.pikavippi.fi

Korut kaniin
Panttaamalla omaisuuttaan saa rahaa nopeasti pikalainaa pienemmällä korolla. Tilanne voi kuitenkin muuttua pulmalliseksi siinä vaiheessa kun etsii pantiksi kelpaavaa – harvan opiskelijan kaapit suoranaisesti pursuavat aarteita.
    Helsingin pantista kerrotaan, että esimerkiksi uudesta MP3-soittimesta ei irtoa muutamaa kymppiä enempää, koska elektroniikka vanhenee nopeasti. Sen sijaan kultakorut, pöytähopeat, soittimet ja arvopaperit kannattaa kanittaa. Aivan tuliterästä digikamerastakin voi saada satasen. Jos omaisuutensa jättää lunastamatta sovitun laina-ajan päätyttyä, se huutokaupataan.
    www.helsinginpantti.fi

Myy ruumistasi
Sitkeiden huhujen mukaan hyvälaatuisesta spermasta maksettaisiin 20-30 euroa per laaki. Väestöliitosta kerrotaan, ettei tuotteensa myymisellä pääse ainakaan Suomessa varsinaisesti rikastumaan – luovuttajan palkkioksi jää hyvä mieli ja pieni kulukorvaus. Naiset voivat luovuttaa munasoluja samoilla ehdoilla, mutta luovuttajilla toivotaan olevan jo omia lapsia.
    Sen sijaan lääketieteelliseksi koekaniiniksi ryhtymällä saattaa tienata ihan mukavasti: Iltalehden mukaan terve koehenkilö voi saada yhdestä tutkimuksesta jopa 510 euroa.
    www.vaestoliitto.fi, www.crst.utu.fi

Vanhanaikaiset keinot

Mieti vielä. Jos et raaski luopua perintökellostasi tai epäröit sijoittaa viimeiset pennosesi nettipokeriin, on olemassa myös perinteisiä ja hyväksi havaittuja keinoja hankkia pätäkkää: töissä käynti, säästötilin avaaminen, kavereilta lainaaminen ja vanhemmilta mankuminen.
    erinys.it.helsinki.fi/rekry/rekryforum/

Meri Laitinen
Kuva Eemeli Nieminen