Vaikutelmia: Taivaan Isän fanit

T:Teksti:

Jään seuraamaan pitkäksi aikaa Maria Åsvikin videoteosta Palvominen. Olen päätynyt joulun kunniaksi uskontoteemaiseen valokuvanäyttelyyn ja olen vaikuttunut. Yläkerran alttarintapainen installaatio karitsan sisälmyksineen ei vielä innosta, mutta sen jälkeen lähes kaikki.
    Åsvikin videolla kolme nuorta puhuu korkealla kalliolla Jumalasta, laulaa ja lukee Raamattua. Nuori nainen lukee pätkän pyhästä kirjasta ja huokaisee päälle onnellisena. Nuori mies sanoo täysin ilman kyynisyyttä, että Jumala on luonut hänet. Mieletöntä.
    Taiteilija uskoo itsekin, ja tausta paistaa hänen töistään. Viereisen huoneen Katja Lösönen taas on ihan yhtä selkeästi tirkistelymatkalla. Hän on kiertänyt valokuvaamassa luterilaisilla herätysjuhlilla. Olen nähnyt nämä kuvat ennenkin, mutta rinnastus toimii. Ote on aivan toinen kuin Åsvikilla: huvittunut.
    On hassua, kun papinkaapuinen ihminen tekee mitä tahansa arkipäiväistä, kuten lykkää lastenrattaita. On huvittavaa, kun versaalilla kirjoitettu iso teksti käskee hiljentymään. Silti näissä, niin kuin kaikissa muissakin Usko-näyttelyn kuvissa, jännittävintä ovat katseet. Jännittäviä ovat myös kuvista paistavat taiteilijoiden omat ennakkoluulot ja asenteet tähän hyvin henkilökohtaiseen aiheeseen.


Maria Åsvik kuvaa palvomista.

Asialleen omistautuneet ihmiset kiinnostavat minua. Usko-näyttelyn ihmiset tuntevat voimakkaasti. Katseista paistaa loputon onnellisuus. Ihmiset ovat täysin tosissaan ja täydellisesti läsnä hetkessä. Kaiken hälinän ja keskittymistä pakenevan elämän keskellä tällaista katsoo mielellään.
    Missä muualla olen viimeksi nähnyt moisia katseita? Teinien kasvoilla rockkonsertissa? Rautatieasemalla, jossa kaksi ihmistä tapaa toisensa pitkästä aikaa?
    Ehkä samaa heittäytymistä ja hartautta löytyy myös toisesta joulun teemoihin sopivasta näyttelystä: Postimuseon Joulupukki-näyttelystä. Ennakko-oletus on väärä. Joulukorttien lapset katsovat valkopartaa aivan toisella tavalla, epäluuloisesti. Niin, oikeastaan aika samalla tavalla kuin nuori nainen katsoo Saara Pelkosen valokuvassa Helsingin rautatieasemalla seisovaa afrikkalaista lähetyssaarnaajaa.
Elina Venesmäki
Usko-valokuvanäyttely Amos Andersonin taidemuseossa ja Joulupukki-näyttely Postimuseossa. 8.1. 2006 asti.