Opintoputki saatetaan yhä sulkea

T:Teksti:

Keskustakampuksen kyljessä sijaitseva Vuorikatu 4:n talo on yhä tyhjillään. Legendaarisesta opiskelijaravintola Tubesta tunnettu kiinteistö vallattiin kesällä. Tällöin talon omistava Realinvest Oy lupaili remontin alkavan jo syksyllä. Mitään ei ole tapahtunut.
    Arvokkaan keskustakiinteistön seisottaminen tyhjänä johtuu yhtiön suunnitelmista rakentaa kortteliin kokonaan uusi kauppakeskus. Tarkoituksena on yhdistää useita rakennuksia samasta korttelista. Ennen kuin rakennukset voidaan yhdistää ja remontoida, vuokralaiset pitää irtisanoa. Vuorikatu 4:n talo oli niin huonossa kunnossa, että sen vuokralaiset irtisanottiin jo aiemmin.
    Realinvestin talousjohtaja Tuomo Kotilaisen mukaan ravintola Tuben vuokrasopimuksen päättyessä neljä vuotta sitten huonokuntoisen kiinteistön siipiosa ja piharakennukset purettiin. Nyt remonttia odottava rakennus on Kotilaisen mukaan “hengenvaarallisessa kunnossa”.
    Kesällä kaksi viikkoa kestäneen valtauksen ajaksi Omega-taloksi ristittyä rakennusta ei Kotilaisen mukaan voi luovuttaa tyhjänäkään yleiseen käyttöön.
    “Ilman vuokrasopimusta tiloja ei voida luovuttaa kenellekään”, Kotilainen sanoo.
    Lisäksi viranomaiset eivät Kotilaisen mukaan edes antaisi huonokuntoiselle rakennukselle turvallisuussyistä käyttöönottolupaa.

Vuorikadun kiinteistö on osa uutta keskustakampuksen reunalle nousevaa liikekompleksia, johon liittyy Vuorikadun ja Mikonkadun väliselle alueelle rakennettava uusi kauppakeskus. Myös korttelin laidalla kulkeva, Kaisaniemen metroaseman ja Yliopistokadun yhdistävä niin sanottu opintoputki on Realinvestin omistuksessa. Kotilaisen mukaan opintoputken kohtalo on edelleen auki.
    Yksi suunnitelma on sulkea nykyinen opintoputki ja ohjata jalankulku metroasemalle uuden ostoskeskuksen läpi.
    Arkkitehti Pekka Mäkelä Helsingin kaupungin kaupunkisuunnitteluvirastosta sanoo, että putken kohtalo on kaupungin ja väylän omistavan Realinvestin välinen neuvottelukysymys.
    Alueen rakentamiseen tarvittava kaavamuutos tulee valtuuston ja kaupunginhallituksen käsittelyyn mahdollisesti vielä tämän vuoden puolella. Tämän jälkeen peruskorjaukset korttelissa voitaisiin aloittaa. Realinvest irtisanookin suurimman osan Mikonkatu 11:n vuokrasopimuksista vuoden lopussa alkavan remontin vuoksi.
    Opintoputki on rajattu nyt käsittelyssä olevan kaavan ulkopuolelle odottamaan kaupungin ja Realinvestin jatkokeskusteluja.

Jussi Pullinen