Vanhanen ei villinnyt opiskelijoita

T:Teksti:

“Huh, onneksi portaat loppuivat jo”, Matti Vanhanen (kesk.) tervehtii Mannerheim-salin ovelta. Portaat nousevat viidenteen kerrokseen, eikä hissiä ole. Noin kaksitoistapäisestä, kepuaktiivien ja toimittajien hallitsemasta kuulija kunnasta nyökkäillään tervehdykseksi pääministerille.
    Vielä yksi teenjuontivitsi ja päästään asiaan: keskustelemaan koulutuspolitiikan tilasta. Vanhanen luennoi tutkinnonuudistuksesta, opintotukiuudistuksesta ja valintajärjestelmäuudistuksesta. Taka-ajatuksena on antaa puhtia keskustaopiskelijoiden edustajistovaalikampanjalle.
    HYY:n ja SYL:n päättäjät tuntuvat ennakoineen aiheiden tuttuuden, sillä heitä ei näy. Pääministerin kyselytunti on varmasti niin tuttua kauraa, että ei aina jaksa paikalle.

Vanhanen totesi hiljattain, että vastavalmistuneiden opiskelijoiden työura alkaa aivan liian usein pätkätöillä. Ongelma koskee eniten akateemisia naisia ja julkista sektoria.
    Mitä pääministeri on tekemässä tilanteen korjaamiseksi?
    “Nyt korkeakouluopintonsa aloittavien ikäluokkien valmistuessa on odotettavissa jo työvoimapulaa. Siinä tilanteessa pätkätöiden tarjoaminen ei ole työnantajille kannattava ratkaisu”, Vanhanen sanoo.
    Että odotellaan rauhassa asioiden korjaantuvan itsestään, kun suuret ikäluokat jäävät eläkkeelle?
    “Valtionhallinnolle on annettu ohjeet pyrkiä vähentämään julkisen sektorin pätkä töitä. Yksityisiä työnantajia valtio ei voi tässä asiassa määrätä.”
    Pääministerin mukaan pätkätöistä on myös hyötyä joillekin aloille.
    “Määräaikaiset työsuhteet pitävät esimerkiksi yliopistoalat liikkeessä. Pätkätöistä on hyötyä hyvän tutkimustoiminnan turvaamiseksi. Ne auttavat tiedeyhteisöä uusiutumaan.”

Naisten pätkätöitä lisää yhä se, että äitiyslomien takia nainen on työnantajalle miestä kalliimpi. Vanhanen haluaakin muutosta vanhempainlomien kustannusten epätasaiseen jakautumiseen.
    “Kustannukset pitäisi tasata molempien vanhempien työnantajien kesken. Se, miten muutoksesta koituvat kustannusten muutokset rahoitetaan, on edelleen auki”, sanoo Vanhanen.
    Rahoituskysymys tarkoittaa suomeksi sitä, että pitäisikö valtion maksaa osa kuluista, joita muutoksesta aiheutuu miesvaltaisille aloille.
    “Hallitus tulee tekemään perhekustannusten tasaamisesta jonkinlaisen esityksen vielä tämän vaalikauden aikana.”

Matti Rämö
Kuva Esa Mäkinen