Reilua mutta trendikästä

T:Teksti:

Haluaisitko ostaa trendikkäitä mutta kohtuuhintaisia vaatteita, joita ei ole tehty hikipajassa?
    Yhtälö ei ole enää kauaa mahdoton. Ensi keväänä myyntiin tulee suomalais-nepalilaisen yhteistyön hedelmiä, reilun kaupan vaatteita.
    Malliston on suunnitellut kaksi Evtekin Muotoiluinstituutin vaatesuunnittelun opiskelijaa, Jarno Tiainen ja Mia Vuoksenturja. He olivat syksyllä 2004 työharjoittelussa reilun kaupan järjestö Mahaguthissa Nepalin pääkaupungissa Katmandussa.
    Alun perin kaksikon oli tarkoitus puuttua vain joihinkin vaatetuotannon ongelmakohtiin – vaatteet ovat esimerkiksi liian pieniä länsimaisille kuluttajille. Mutta toisin kävi.
    Mahaguthi antoi heille vapaat kädet tehdä mitä huvittaa, ja toisaalta paikan päällä oli valmis tuotantoyksikkö, Ashram-yhteisö. Kaksikko innostui suunnittelemaan kokonaiset mallistot, Tiainen miehille ja Vuoksenturja naisille.
    “Lähdin työstämään mallistoa, jossa heijastuu nepalilaisuus mutta joka ei vaikuta liian hippimäiseltä. Halusin vaatteisiin kiinnostavia yksityiskohtia, jotta niissä olisi laadukas ja työstetty fiilis. Printit otin perinteisistä maalauksista mutta muokkasin niitä vähän, tein niistä esimerkiksi yksivärisiä”, Tiainen kuvailee.
    Mallistoihin kuuluu paitoja, housuja, hameita ja miesten takki. Kankaina on käytetty lähinnä puuvillaa ja pellavaa, ja tyylinä on rento mutta siisti katuvaate. Suomeen kokoelmista tulee myyntiin joitakin vaatekappaleita. Hinnat tulevat Tiaisen mukaan olemaan jotain “H&M:n ja Dieselin väliltä”.
    Yhteistyö Mahaguthin pääsuunnittelijan kanssa sujui jouheasti.
    “Nepalilaisilla on mielettömät käsityötaidot ja upeita käsin kudottuja kankaita.”
    Kaksikko sanoo, että tuntui hienolta auttaa nepalilaisia kehittämään vahvuuksiaan.
    “On mahtavaa, että tämän alan työllä voi tehdä jotain hyvääkin.”


Jarno Tiaisen vaatteita miehille.

Kerttu Aitola
Leena Aro

Vaatteita voi tiedustella keväällä Reilun kaupan tähdestä.