Kuvan tahdissa

T:Teksti:

Dj-pöytien takana on entistä ahtaampaa, kun moni tiskijukka on saanut aisaparikseen videojockeyn. Viime vuosina asemiaan klubikulttuurissa kohentaneet vj:t miksaavat liikkuvaa kuvaa siinä missä dj:t musiikkia. Klubien seinille heijastetuissa kollaaseissa yhdistyy musiikkivideoiden, kokeellisen elokuvan ja tietokoneanimaation visuaalinen ilme.
    “Vj-kulttuuri kasvaa maailmalla kovaa vauhtia ja se näkyy myös Suomessa”, kertoo Petri Ruikka eli vj Hahmo.
    Klubien ohella vj:t ovat saaneet paikkansa visuaaliseen kulttuuriin erikoistuneilla PikseliÄHKY-festivaaleilla. Kiasma osallistuu vuosittaisen tapahtuman järjestämiseen.
    “Pari vuotta sitten tapahtunut festivaaleille pääsy oli suomalaisen vj-kulttuurin käännekohtia. Uutta on myös se, että vj:t saavat keikkoja ulkomailta”, Ruikka kertoo.


Petri Ruikka, alias vj Hahmo, miksaa kuvavirtaa Rosegardenissa.

Ruikka on matkustanut työn perässä esimerkiksi Pietariin ja Berliiniin.
    Videojockeyn hommat ovat valtaosalle lähinnä harrastus. Taideteollisen korkeakoulun medialaboratoriossa opiskeleva Ruikka on tehnyt myös valokuvaajan ja pelisuunnittelijan töitä ja ollut tekemässä musiikkivideoita.
    “Monella vj:llä on kokemusta graafisesta suunnittelusta, elokuvanteosta tai animaatioista.

“Kannettava tietokone, dvd-soitin, videomikseri, pikkunäyttöjä, efektilaite, videokamera ja videotykki”, Kirmo Kivelä luettelee vj:n vakiovarusteita.
    “Minimalistisenkin jäljen tekemiseen tarvitaan iso kasa laitteita.”
    Graafisena suunnittelijana työskentelevä Kivelä on yksi videojockey-kollektiivi Kangastuksen kolmesta jäsenestä. Kun viisi vuotta vj-keikkailua harrastanut kolmikko on hommissa yhtä aikaa, työnjako on selkeä. Yksi leikkaa kuvavirtaa yhteen, toinen valitsee valmiiksi kerätystä varastosta uusia kuvia ja kolmas käyttää efektilaitetta. Hommat kiertävät illan aikana.
    “Keikoille mietitään aina musiikkiin tai tapahtumaan sopiva teema. Esityksen aikana täytyy kuitenkin olla varaa improvisoida”, kertoo Kivelä.

Vj:t täydentävät kuvapankkejaan monesta eri lähteestä: internetistä, videonauhoilta ja valokuvista.
    Kivelä pitää vj-kulttuuria visuaalisen alan ammattilaisten varoventtiilinä.
    “Vj-hommat ovat tapa päästellä höyryjä. Ne antavat mahdollisuuden sijoittaa erilaisia viestejä tyylikkääseen kuvavirtaan.”

Matti Rämö
Kuva Olli Karttunen