Kaikki pelaa homona

T:Teksti:

Jarmo on nimitetty alle 16-vuotiaiden poikien joukkueen johtajaksi. Porukka on lähdössä pelimatkalle Yhdysvaltoihin. Juuri ennen lähtöä lajiliitto saa tietää, että Jarmo on parisuhteessa miehen kanssa. Joidenkin pelaajien vanhemmat huolestuvat ja vaativat Jarmon erottamista.
    Tapaus on tosielämän esimerkki Suomen liikunta ja urheilu -järjestön julkaisemasta oppaasta. Sen tarkoituksena on raivata myyttejä ja tabuja, jotka liittyvät seksuaalivähemmistöihin urheilussa. Oppaan mukaan jotkut pitävät yhä homoja pedofiileinä tai luulevat lesbojen aloittavan urheilun vain hankkiakseen parisuhteen.

“Halusimme ottaa aiheen esille ja tehdä se avoimeksi”, sanoo yksi kirjan kirjoittajista, SETA:n nuorisotyön koordinaattori Saija Himanka.
    Hän kertoo tapauksista, joissa nuori on lopettanut urheilun seksuaalisen suuntautumisensa takia tai ryhdyttyään seurustelemaan samaa sukupuolta olevan joukkuetoverinsa kanssa. Joskus joukkuekavereiden vanhemmat ovat painostaneet nuorta lopettamaan.
    Urheilujärjestöjen aktiiveilla ei usein ole todellista tietoa seksuaalivähemmistöistä, vaan käsitykset perustuvat uskomuksiin ja ennakkoluuloihin. Ratkaisuksi urheiluseurojen ongelmiin opas tarjoaa keskustelua ja faktojen kertomista.
    Entä sitten Jarmo? Liitto järjestää vanhempien kanssa tapaamisen, jossa kerrotaan, että liitto tukee Jarmoa eikä halua erottaa pätevää henkilöä. Myös pelaajien kanssa keskustellaan ja tehdään selväksi, ettei häirintää ja syrjintää suvaita. Tilanne joukkueessa rauhoittuu.

Kirsi Koikkalainen

Nelli Koivisto (toim.): Lupa kuulua – lupa näkyä: Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt liikunnassa ja urheilussa. Suomen Liikunta ja Urheilu SLU ry 2005.