Hupsis, tein rikoksen!

T:Teksti:

Tiedekunnan opintosihteeriltä saapui vakava sähköposti.
    “Hyvä vastavalmistunut, uuteen opintojärjestelmään siirtymisen takia opintoviikkosi on muutettu opintopisteiksi. Tämän takia maisterin tutkintosi supistuu kandidaatin tutkinnoksi.”
    Viestin saanut opiskelija uskoi järkyttyneenä olevansa oikeusmurhan uhri ja näpytteli katkeran vastausviestin, jossa haukkui opintosihteerin.
    Vastaus ei onneksi koskaan saapunut perille. Alkuperäinen viesti ei nimittäin ollut opintosihteeriltä vaan opiskelijan kaveri oli lähettänyt sen hupsis.com-verkkosivuilta. Sivuilla sähköpostin lähettäjäksi voi väärentää kenet tahansa, vaikkapa osoitteen matti.vanhanen@ eduskunta.fi.
    Mahdollisuudet ovat rajattomat: lääkärin nimissä voi kertoa viime testeissä paljastuneesta klamydiasta tai lähettää Veikkaukselta loton jättipotti -onnittelut. Viestien perään tulee varoitusteksti pilasta, mutta sitä ei monikaan pilailun kohde järkytykseltään huomaa.
    Samanlaisia pilailuviestejä voi lähettää omallakin sähköpostiohjelmalla muuttamalla asetuksiin toisen lähettäjänimen. Pila muuttuu vaaralliseksi, jos viestiin vastaa, sillä vastaus menee todelliselle henkilölle.
    “Moni kokee ahaa-elämyksen huomatessaan tällaisen olevan mahdollista. Monesti ihmisiltä kuitenkin unohtuu, että se on laitonta”, muistuttaa F-Securen tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen.
    Pilailuviesteillä ei Hyppösen mukaan ole ollut vakavampia seurauksia – ainakaan vielä. Pilaviestejä voi olla hankala tunnistaa, mutta nyrkkisääntönä todettakoon, että jos Janina Frostell pyytää sähköpostitse treffeille, hälytyskellojen pitäisi soida.

Paula Korva