Haussa luotettava vuokranantaja

T:Teksti:

Vuokranantajien haluttomuus palauttaa vuokravakuuksia on vuokralla asuvien yleisin huoli Vuokralaisten keskusliiton ja Suomen Kuluttajaliiton mukaan. Yleensä kahden, korkeintaan kolmen kuukauden vuokraa vastaava rahasumma on vakuus siitä, että vuokralainen maksaa vuokransa ajallaan ja pitää asunnon hyvässä kunnossa.
    “Jotkut vuokranantajat eivät ilmoita mitään syytä siihen, etteivät palauta vuokravakuusrahoja”, kertoo asumisasioiden projektikoordinaattori Tero Leino Suomen Kuluttajaliitosta.
    “Joillekin vuokravakuudet ovat bisnes.”

Iso julkinen vuokranantaja ei palauttanut vuokravakuusrahoja perheelle. Syyksi kerrottiin, että kaikkia asunnon avaimia ei oltu palautettu ja lukot jouduttiin sarjoittamaan uudelleen. Perhe oli kuitenkin mielestään palauttanut avaimet yhtiön toimistoon ja arveli, että vastaanottomerkintä oli tehty virheellisesti. Sitä oli kuitenkin vaikea näyttää toteen.
    Jos vuokranantaja ei suostu neuvottelujenkaan jälkeen palauttamaan vakuutta, ainoa keino saada rahansa takaisin on viedä asia oikeuteen. Riski on kuitenkin suuri, jos jutun voittaminen ei ole varmaa ja asianajajan kulut korkeat.
    Entä jos lattia näyttää tuhkakupilta?
    Jos vuokranantaja vaatii, vuokralaisen täytyy näyttää toteen, ettei sotku ole hänen aiheuttamansa.
    Jotkut vuokranantajat liioittelevat remonttikuluja: jos vuokralaisen kissa on raapinut tapetin, saatetaan koko pintaremontti teettää vakuusrahoilla, kertoo Leino.
    Vuokralaisten keskusliiton toiminnanjohtaja Anne Viita suosittelee, että asuntoa vuokratessa kirjataan ylös puutteet huoneiston kunnossa, yksityiskohtaisesti. Se on molempien osapuolten etu.
    “Paperiin voidaan kirjoittaa vaikka että eteisen peilissä on 30 senttiä pitkä särö.”

Pari vuotta sitten yleinen kepulikonsti oli se, että vuokralaiselta perittiin aluksi pari kuukautta korotettuja vuokria. Vuokranantaja sai näin takaisin asunnon välittäjälle maksamansa välityspalkkion. Korotettuja vuokria ei enää näy lehti-ilmoituksissa, mutta niiden sijaan ovat yleistyneet määräaikaiset, usein vuodeksi tehtävät vuokrasopimukset.
    Määräaikaisella sopimuksella vuokranantaja pyrkii pitämään vuokralaisen asunnossa mahdollisimman pitkään. Jos vuokralainen irtisanoo määräaikaisen sopimuksen ennen määräpäivää, hän joutuu yleensä maksamaan kuukauden vuokran suuruisen sopimussakon.

Aktiassa halvin vuokravakuustili

Jos haluaa parempaa turvaa vakuusrahoilleen, vuokranantajan tilin sijaan vuokravakuus kannattaa tallettaa vakuustilille. Useimmiten se toimii näin: vuokralainen allekirjoittaa pankin konttorissa panttaustodistuksen ja vie vuokranantajalle yhden kopion todistuksesta pantiksi. Kun vuokrasuhde päättyy onnellisesti, vuokralainen kiikuttaa todistuksen vuokranantajansa allekirjoittamana pankkiin ja saa rahansa takaisin.
    Sampo-pankissa ja Okopankissa vuokravakuustilin perustamiskustannukset ovat 25 euroa, Aktiassa 20 euroa. Ålandsbankenissa hinnastohinta on 50 euroa ja Handelsbankenissa 80 euroa, mutta molemmista kerrotaan, että käytännössä hinta on tapauskohtainen. Nordeassa vuokravakuustilin perustaminen ei maksa mitään, mutta jippona on, että vuokranantajalla on oikeus nostaa tilillä olevat varat ilman vuokralaisen suostumusta.
    Panttaustodistusta täyttäessä kannattaa olla tarkkana. Esimerkiksi Sammolla voi valita, saako vuokranantaja nostaa rahat ilman vuokralaisen suostumusta vai ei. Kannattaa sopia vuokranantajan kanssa ennen tilin perustamista kumpaan ruutuun ruksin piirtää.
    Ålandsbankenissa tilin perustaja saa punaisen säästökirjan. Se on vanhanaikainen mutta turvallinen vaihtoehto: rahat tililtä saa nostaa vain säästökirjan omistaja.

Sanna Leskinen