Vaikutelmia: Jotain tarttis tehdä

T:Teksti:

Steen 1:n Salaliittoteoria oli niin tinkimätön esikoislevy, että jäi väkisinkin miettimään: kun on kerran laittanut kaiken peliin, riittääkö enää annettavaa? Mistä itähelsinkiläinen protestiräppäri sanailee, kun Etelä-Helsingin herrojen salaliitto lähiö-Suomea vastaan on kertaalleen paljastettu?
    Ensimmäiset merkit olivat huonoja. Steenin ja Saimaa-yhtyeen Sama uudestaan -single kuulosti hengettömältä hittirenkutukselta. Steen lupaili keskustelufoorumillaan uuden pitkän levyn olevan jotain ihan muuta. Lupaukselle tuli katetta, kun Varasta pomolta -levy kolahti pari viikkoa sitten postiluukusta.

Salaliittoteorian kappaleissa omakohtainen lähiöahdistus yhdistyi eriarvoistuvan yhteiskunnan kritiikkiin. Uuden levyn riimeissä ihmisten ja valtiovallan välinen luottamuspula on kasvanut entisestään.
    “Luottamus haudattu syvälle voitontavoittelun alle / pelko riittää perusteeksi aseenkantoluvalle / sikariporras sumplii meitä vastaan kabineteissa / hyvinvointivaltion perusteet kateissa”, Steen räppää kappaleessa Pala ja jatkaa:
    “Pala arkadianmäki pala vitun paska / ehkä tuhkast nousee alku jostain paremmasta.”
    Unionin sotilas ulottaa herravallan kritiikin Suomen rajojen ulkopuolelle. Punkrypistys Mun fanit on typeriä sikoja alleviivaa artistin kuvia kumartamatonta asennetta.

Varasta pomolta kuulostaa tutulta Steeniltä. Kappaleissa lähiösaarnaaja miksaa äärivasemmistolaista yhteiskuntakritiikkiä omaan maailmantuskaansa. Koska protestilaulaja räiskii tuttuihin maaleihin, uudelle levylle on haettu tuoreutta lisäämällä ammuksia. Tuloksena on hip hopin ja punkin välimuoto, joka sylkee silmille niin paljon kuin pystyy.
    Steenin haista paska koko valtiovalta -mentaliteetti toimii, koska se tuntuu vilpittömältä. Kahden vakuuttavan, mutta samasta puusta veistetyn levyn jälkeen Steenin toivoisi seuraavaksi yhdistävän tutun asenteen uusiin teemoihin.

Matti Rämö

Steen1: Varasta Pomolta. Monsp-records.