Tuulipukukansan puuhamaa

T:Teksti:

Asterix albumi Jumaltenrannan nousu ja tuho kertoo suuruudenhullusta hankkeesta rakentaa valtava kauppakeskusten ja asuintalojen kompleksi keskelle Gallian korpea.
    Nyt ideaa sovelletaan käytäntöön.
    Lempäälään rakennettava Ideapark on kaksi kertaa Espoon Ison Omenan kokoinen.
    Lokakuussa 2006 valmistuvaan rakennukseen tulee hiihtoputken ja uimahallin kaltaisia ostosmatkailua siivittäviä huvituksia. Ideaparkia ei mainosteta ostoskeskuksena, vaan liikekaupunkina, jossa perhe voi viettää vaikka koko viikonlopun. Ideaparkin kylkeen tehdään myöhemmin myös hotelli.
    “Ideana on rakentaa amerikkalainen mall Suomeen”, kertoo hankkeen päärahoittaja, huonekaluliike Maskun omistaja Toivo Sukari.
    “Tämä ilmiö on tulossa meille Suomeen. Uusi sukupolvi haluaa viettää aikansa liikekaupungeissa. Tyttö menee uimahalliin ja poika hiihtoputkeen. Meillä on jääkiekkoareena, isä voi käydä kaljalla ja pappa pelata pajatsoa”, Sukari maalailee.
    Idean isä ja hankkeen tiedottaja Toni Virkkunen perustelee Ideaparkin valtavaa kokoa sillä, että kauppiaiden on edullista keskittyä samaan paikkaan. Ostoskeskuksen on tarkoitus olla Helsingin kehäteiden kaltainen kauppojen keskittymä sillä erotuksella, että kaikki kaupat ovat saman katon alla.
    Liikekaupunkia ei ole suunniteltu arkiseksi ruokakaupaksi, vaan sisustukseen ja kodintekniikkaan liittyväksi elämykseksi.
    “Pitää olla oikeanlainen fiilis, kun mennään ostoksille”, Virkkunen sanoo.

Esa Mäkinen