Toimittajalta: Vauhtisokeutta terroristijahdissa

T:Teksti:

Kuun alussa Suomessa vieraillut Amnesty Internationalin pääsihteeri Irene Khan varoitti, että terrorismilakien tiukennukset voivat johtaa Euroopan ihmisoikeussopimusten loukkauksiin.
    Merkkejä linjan kovenemisesta näkyy ennen kaikkea Britanniassa, jossa pääministeri Tony Blair esitteli elokuussa 12-kohtaisen ohjelman terrorisminvastaisten toimien tiukentamiseksi. Pian sen jälkeen ilmoitettiin ensimmäisistä uhkaaviksi katsottujen muslimien karkotuksista. Myös Italiassa on suunniteltu samankaltaisia tiukennuksia kuin mitä Blair on esittänyt. Italia on jo ajanut maasta kuusi muslimisaarnaajaa, Ranska neljä.
    Ihmisoikeusjärjestöjä on huolestuttanut karkotuksissa se, että karkotetut voivat joutua kidutetuiksi kotimaassaan. Tätä Britannia yrittää torjua hankkimalla vastaanottavilta mailta vakuutuksen, ettei karkotettuja kohdella epäinhimillisesti.

Terrorismilakien tiukennukset herättävät kysymyksen, mitä niillä tavoitellaan. Uskooko Blair, että karkotukset ja moskeijoiden sulkemiset lieventävät radikaaleja asenteita? Tai että muslimien tunne yhteiskuntaan kuulumisesta vahvistuu, kun valtaväestöä edustavat tahot alkavat ruotia heidän keskuudestaan pois vääränlaisina pitämiään aineksia?
    Tuskin. Tiukennukset vain muuntavat ja siirtävät ongelman ilmenemismuotoja. Esimerkiksi islamististen järjestöjen kieltämisen Britanniassa uskotaan kasvattavan järjestöjen suosiota ja ajavan ne maan alle. Terrorismin syiden pohtiminen ei tunnu poliitikkoja erityisemmin kiinnostavan.

Tuntuu vaaralliselta, että ihmisoikeuksista mielellään muulle maailmalle hymistelevät eurooppalaiset valtiot kääntävät niin kevyesti selkänsä omille ihmisoikeussopimuksilleen. Vakuutuksia hankkiminen karkotettujen inhimillisestä kohtelusta ei pyri muuhun kuin saamaan sopimusten vastainen toiminta vaikuttamaan hyväksyttävältä. Tällaisia vakuutuksia on pyydelty ennenkin, eivätkä ne ole toimineet hyväksyttävästi. Miksi olisi syytä olettaa, että ne toimisivat riittävän hyvin nytkään?
    Niin traagista kuin kymmenien ihmisten kuoleminen Lontoossa ja Madridissa olikin, terrorisminvastaiset toimet tuntuvat välillä hyttysten jahtaamiselta panssarivaunulla. Itikoita varmaan saadaan kiinni, mutta katsooko kukaan, mitä muuta vaunu saa aikaan?

Maria Mustranta