Toimittajalta: Makuuhuoneasiat taas kerran eduskunnassa

T:Teksti:

Hedelmöityshoitolaki on tulossa eduskunnan käsittelyyn. Kohta kansanedustajat äänestävät jälleen kerran siitä, minkälaisia perheitä Suomessa saa olla.
    Sitä ennen eri tahot laukovat loukkaavia kannanottoja aiheesta. Keskustelu on junnannut paikallaan vuosia, eikä loppua näy. Kiistan aiheet ovat koko ajan samat: mikä on parasta lapselle ja mikä on luonnollista. Täysin sivulliset puhuvat ja äänestävät siitä, miten ihmiset saavat perheitään rakentaa.

Kirkkohallitus otti pari viikkoa sitten kantaa asiaan. “Käsitys oikeasta ja väärästä nousee suomalaisessa yhteiskunnassa pitkälti kristillisestä arvopohjasta”.
    Kansankirkon kanta on selvä. Hedelmöityshoitoja voidaan antaa vain aviopareille ja puolisoiden omilla sukusoluilla. Kirkon mukaan lapsi tarvitsee vanhemmikseen heteroavioparin, ja jos lapsia ei synny, niin voi voi.
    Kirkon mukaan tällainen perhe on lapselle turvallisin mahdollinen. Näin vain on. Kantaa ei tarvitse perustella.

Luonnollisuuden varjolla ratsastaa tällä kertaa Keskusta. Europarlamentaarikko Hannu Takkula sekä kansanedustajat Esko Ahonen, Seppo Lahtela, Petri Neittaanmäki, Lauri Oinonen ja Pekka Vilkuna sanovat kannanotossaan, että “naisparin lapsettomuus ei ole hedelmöityshoitoa vaativa sairaus vaan luonnollinen olotila”.
    Näin vain on. Perustelut ovat jälleen turhia.
    Ehkä keskustamiehiä ahdistaa ajatus siitä, että naiset voisivat lisääntyä ilman heitä. Varmaan tekee mieli palauttaa toinen sukupuoli ruotuun.
    Voitaisiinko silti luopua edes tästä luonnollisuuspuheesta? Se on tässä yhteydessä turha. Ihminen on jo päättänyt käyttää lääketieteen keinoja paitsi lisääntymiseen myös muuhun. Miksi hedelmöityshoidot muille ovat yhtään sen luonnottomampia kuin heteronaiselle?

Lakeja tehdään, jotta jokin ongelma saataisiin ratkaistua. Tässä kysymyksessä ongelma on kuitenkin joku ihan muu kuin saako pieni määrä sinkku- tai lesbonaisia hankkia lapsen hedelmöityshoitojen avulla. Konservatiivit eivät voi sietää muita arvoja kuin omiansa, ja he yrittävät käyttää lainsäädäntövaltaa heikentämään vähemmistöjen oikeuksia.
    Hedelmöityshoitojärjestelmä on toiminut hyvin ilman säätelyäkin. Ydinperhettä valmisteilla oleva laki ei pelasta, tuskin kaataakaan. Laki vain vaikeuttaisi asioita.

Elina Venesmäki