Tasa-arvon reseptikirja

T:Teksti:

Hanki itsellesi tasa-arvoinen mies. Tämän vinkin naiselle antaa Jennie Sjögren teoksessaan Nyt riitti – tasa-arvoa arkeen. Kirja pohtii keinoja naisen elämän hallitsemiseksi ja helpottamiseksi.
    Aiemmin Sjögren on kirjoittanut Tinni Ernsjöö Rappen kanssa teoksen Liian tunnollinen. Teoksessa kaksikko pohti, miksi nuoret naiset palavat niin helposti loppuun. Nyt on neuvojen vuoro.
    Sjögrenin mielestä tasa-arvon tavoittelu kannattaa aloittaa kotoa, omasta elämästä ja arjesta. Ajatus arjen feminismistä kulkee mukana läpi koko kirjan. Se tarkoittaa esimerkiksi sitä, että isän ja äidin pitää hakea lapset vuoroviikoin päiväkodista.
    Sjögren käyttää paljon tilastotietoja havainnollistamaan epäkohtia, esimerkiksi palkkaeroja tai naisiin kohdistuvaa väki- valtaa. Tutkimusten esittely tai hienot käsitteet eivät silti nouse päärooliin, vaan ne sidotaan toimivaksi yhdistelmäksi maalaisjärjen ja arkisten ajatusten kanssa.
    Monet asiat Sjögren selittää niin perinpohjaisesti, että paikoitellen tuntuu kuin istuisi peruskoulun oppitunnilla. Toisaalta on myös positiivista, että asiat ruoditaan läpikotaisin ja sijoitetaan omille paikoilleen.

Nyt riitti on pirteän feministinen teos, jonka ymmärtäminen ei vaadi naistutkimuksen opintoja. Kirjan kansien välistä löytyy niin tietoiskuja, lukuvinkkejä kuin ehtaa asiaakin. Neuvoja riittää muun muassa siitä, kuinka reagoida sukupuoliseen ahdisteluun tai kuinka jakaa kotityöt. Kirjasta löytyy jopa valmiiksi mietittyjä argumentteja esimerkiksi palkkaneuvotteluihin.
    Ruotsinkielisessä alkuteoksessa olleet katsaukset feminismin historiaan ja työmarkkinoihin on sovitettu Suomen oloihin. Samoin teoksessa on laaja katsaus työntekijöiden oikeuksiin sekä asetuksiin ja lainsäädäntöön Suomessa. Vähintään tämän verran tulisi jokaisen naisen ja miehen tasa-arvoasioista tietää.

Heta Tarkkala

Jennie Sjögren: Nyt riitti! Tasa-arvoa arkeen. Suomentanut Sanna Manninen. Otava 2005.