Signmark räppää viittomakielellä

T:Teksti:

”Aloitan tutkimalla kaverini tekemiä musiikkeja. Mietin sen tunnetta; onko se hidasta, nopeaa. Sen jälkeen rimmaan tekstin. Kun se on valmis, annan tekstin suomenkieliselle kaverilleni ja kerron vielä musiikin juonen – sen miten se etenee. Sitten alamme tehdä yhdessä taustamusiikkia. Lopuksi katson, miten teksti sopii musiikin rytmiin.”
    Näin kuuro räppäri Marko Vuoriheimo eli Signmark kertoo viittomakielisestä musiikistaan. Esiintyessään hän poimii rytmin basson tärinästä, viittoo rytmikkäästi ja improvisoi tilanteen mukaan. Ilmeet tukevat ilmaisua.
    Mutta miten viittomakielellä rimmataan?
    ”Tällä hetkellä rimmaukseni perustuu suomen kieleen, tyyliin darra/tarra. Pyrin kuitenkin viittomakieliseen riimiin, jossa päälauseen ja sivulauseen loppusoinnussa viittomilla on esimerkiksi samat paikat, suunta ja liike, mutta niiden käsimuoto on eri”, Signmark kertoo.

Signmark uskoo olevansa maailmassa ainoa kuuro, joka tekee itse viittomakielistä rapmusiikkia.
    ”Niitä kyllä on, jotka kääntävät esimerkiksi Fintelligentsin tai Coolion musiikkia viittomakielelle.”
    Signmarkille sen sijaan on tärkeää, että viittomakieli on lähtökohta. Musiikki ja laulu seuraavat.
    Hän kuvailee rappiaan kevyeksi bilemusiikiksi. Yhden biisin nimikin on Mä haluun bailaa.
    Yhteiskunnallinen sanomakin löytyy.
    ”Meillä on oma kieli, mutta yhteiskunta pitää meitä vain vammaisina. Itse näemme itsemme kielivähemmistönä”, Signmark viittoo.
    Hän vertaa kuuroja saamelaisiin ja suomenruotsalaisiin. Aivan samalla tavalla myös kuuroilla on oma kulttuurinsa, kielensä ja historiansa. Erona on vain, ettei kuurous yleensä periydy sukupolvelta toiselle. Räppärin mielestä tämä on pikkuseikka.

Taustalaulajana Signmarkin bändissä on Antti Kantola eli André. Joskus taustoja laulaa myös Susanna ”Suski” Karvinen. Toisena viittojana toimii Marja Järvikangas.
    Vuoriheimo aloitti musiikinteon vasta vuosi sitten. Hän on kuitenkin viittonut jo lapsena paljon runoja ja kääntänyt lauluja viittomakielelle.
    ”Esimerkiksi joskus käänsin viittomakielelle Ressu Redfordia, Raptoria ja Neljää ruusua. Tietenkin myös New Kids on the Blockia”, hän virnistää.
    Hän jatkoi harrastustaan klubeilla, joissa hän viittoi tanssimansa musiikin mukana.
    ”Kaverit kannustivat, että sun pitää alkaa tehdä omaa musiikkia”, hän sanoo.
    Signmark tekee tällä hetkellä ensimmäistä musiikkivideotaan, jossa hän viittoo ja André laulaa. Biisi on myös tekstitetty. Ensimmäisen DVD:n on määrä valmistua keväällä.

Elina Venesmäki

kuva Katja Tähjä

Signmark esiintyy Kuurojen liiton juhlamielenosoituksessa, joka lähtee liikkeelle 1. lokakuuta kello 14.45 Senaatintorilta.