Osta hyvä puhelinkoppi!

T:Teksti:

Vuosituhannen vaihteessa myyntiartikkeleiksi muuttuneita puhelinkoppeja saa vielä. Jos haaveissasi on oma puheputka, ei kannata viivytellä liian kauan, sillä saatavuus on rajoitettua. Esimerkiksi Elisalla jonotuslistakin on tällä hetkellä täynnä Tampereen koppien osalta.
    Vanhoja puhelinkoppeja tulee myyntiin yhä harvemmin siksi, että puhelinkoppeja on kaduilla enää niin harvassa. Vielä tulee sekin päivä, kun kopit loppuvat.
    Elisalla malleja on tarjolla kaksi: helsinkiläinen vihreä ja tamperelainen metallinhohtoinen. Elisan palvelupäällikkö Jan-Erik Tallberg kertoo, että koppien kunto vaihtelee.
    “Vanhat rautarakenteiset ovat melkein kokonaan kadonneet. Jäljelle jääneet ovat 80-luvun alumiinikoppeja.”
    Kopista on pyydetty kunnosta riippuen 100-300 euroa. Hintaan ei sisälly kuljetusta.
    Alihankintana TeliaSoneran puhelinkoppien hävittämisen hiljattain aloittaneella Contrails Oy:llä on tarjolla koppeja eri puolilta Suomea sen mukaan, mistä Sonera määrää kopin poistettavaksi. Toimitusjohtaja Timo Koskelaisen mukaan hinta on neuvottelukysymys.
    “Koppi voidaan antaa ilmaiseksikin, jos ostaja huolehtii itse purkamisesta ja kuljetuksesta.”
    Tallbergin mukaan koppeja on usein hankittu tarjoamaan hiljainen puhumispaikka. Monella ostajalla on kuitenkin ollut enemmän mielikuvitusta. Niitä on muun muassa muutettu roskapöntön katoksiksi, eräs ampumaseura hankki koppeja ampumapaikkojen sadesuojiksi ja Tampereella on koppiin tehty sauna. Tallberg itse on kunnostanut puhelinkopista pihalleen baarin. “Se on paneloitu sisältä ja nurkassa on baarikaappina toimiva yleisöpuhelin.”
    Ulkoilmaan hyvin suunniteltu koppi on kiinnostanut monia huusin tarpeessa olevia. Elisa on kuitenkin kieltätynyt myymästä, jos ostaja on kertonut aikeista muuttaa koppi ulkovessaksi. Sitä ei pidetä sopivana loppusijoituspaikkana design-työlle.


Elisan palvelupäällikkö Jan-Erik Tallberg on miettinyt,
voisiko hänen baariksi muuttamansa kopin puhelimen luuriin virittää oluthanan.

Maria Mustranta
kuvat Olli karttunen