Nimittely helpottaa arkea

T:Teksti:

Virallisessa kielessä kuuro viittoo ihmisten nimet kirjain kirjaimelta. Arkikielessä tilanne on toinen.
    Jokaisella kuurolla ja monella kuuluisalla kuulevalla on oma viittomamerkkinsä. Merkit kuvaavat usein ihmisen ulkonäköä tai jotakin muuta näkyvää piirrettä. Osa niistä on varsin oivaltavia, osa suorastaan poliittisesti epäkorrekteja.
    Viittomat eivät muutu helposti. Jos ihmisellä on joskus ollut villi kiharakampaus, se voi näkyä vielä viittomassa. Samaan tapaan Matti Nykäsen viittoma on edelleen mäkihyppy ja Tony Halmeen nyrkkeily, vaikka heistä nykyään voisi löytää muutakin osoiteltavaa.
    Osa viittomanimistä on vain yhden kaveriporukan tiedossa, mutta osan tuntevat kaikki viittomakieltä käyttävät. Kaikki ovat helposti arvattavissa.
    Tässä esitellyt viittomat on saatu Humanistisen ammattikorkeakoulun viittomakielen lehtorilta Marko Vuoriheimolta. Viittomakieli on hänen äidinkielensä.

Tarja Halonen
Presidentin viittomassa etusormi lähtee silmien välistä ja peukalo nenän alta. Sormet saapuvat yhteen nenän päässä. Viittomanimi tulee Halosen suuresta nenästä.

Martti Ahtisaari
Halosen edeltäjä ei ole päässyt yhtään helpommalla. Viittomassa käsi tulee nyrkkiin niin, että peukalo ja pikkusormi jäävät sojottamaan ulkopuolelle. Nämä sormet toimivat jalkoina. Kättä liikutetaan eteenpäin vähän vaappuen niin, että peukalo ja pikkusormi näyttäisivät koskettavan vuorotellen lattiaa. Viittoma tulee Ahtisaaren ylipainosta ja siitä johtuvasta kävelytyylistä.

Paavo Lipponen
Eduskunnan puhemiehen viittomassa käsi viedään oikealle silmälle niin, että etusormi osoittaa kasvoista poispäin. Kättä liikutetaan sivulle. Viittoma tulee Lipposen vinoon sojottavasta silmästä.

Michael Jackson
Käsi tulee sellaiseen asentoon kuin lusikkaa kiinni pitäessä. Spiraalimainen liike lähtee hiusrajasta otsan keskeltä nenään asti. Johtuu Jackon hiustyylistä.

Elvis
Kämmen tulee kupin muotoon ja liikkuu otsalta takaraivolle. Kuvaa Elviksen 50-luvun hiustyyliä.

Madonna
Etusormi tekee ruuvausliikkeen huulen yläpuolella Madonnan luomen kohdalla.

David Beckham
Sormet ovat pystyssä pään päällä – viittoma tarkoittaa punkkaria. Johtuu Beckhamin taannoisesta pystystä hiustyylistä.

Hanna Mikkonen
Korkeushyppääjä Hanna Mikkosen viittomassa vasemman käden etusormi toimii rimana ja oikean käden etu- ja keskisormi jalkoina. Viittomassa oikea käsi ikään kuin hyppää vasemman käden yli niin kuin oikea korkeushyppääjä hyppäisi. Monista urheilijoista viitotaan laji ja etunimi kirjaimin.

Muut
Osa julkkiksista on päässyt helpolla, kun viittoma on väännetty nimen pohjalta. Nämäkin viittomanimet on helppo tunnistaa:
    M-a-u-n-o presidentti, A-n-n-e-l-i jäte+mäki, H-e-i-d-i hauta, V-i-l-l-e valo, M-a-t-t-i vanha+n-e-n.
    Ymmärrettävästä syystä myös Arnold Schwarzeneggerillä ja Ben Zyskowiczilla on omat viittomansa. Ne ovat Arnold-kehonrakentaja ja kansanedustaja B-e-n Z.
    K-i-m-in tuntevat kaikki, eikä hän siksi tarvitse mitään määritteitä.

E-l-i-n-a vene+mäki

kuva Joel Melasniemi

Viittomakielen perussanakirja löytyy netistä osoitteesta viittomat.suvi.net.