Museoapua kalevalattomille

T:Teksti:

Valtion taidemuseo on palkannut uuden työntekijän: kulttuurivähemmistökoordinaattorin.
    Hänen tarkoituksenaan on kehittää Kiasmaa, Ateneumia ja Sinebrychoffin taidemuseoita niin, että Suomen uudet ja vanhat kulttuurivähemmistöt saisivat niistä enemmän irti.
    Tehtävään valittu Umayya Abu-Hanna aloittaa syyskuussa. Hän ei vielä itsekään tiedä, mitä työ tuo tullessaan, eikä siksi halua antaa haastattelua.
    Kehityspäällikkö Kaija Kaitavuori, mitä kulttuurivähemmistökoordinaattori tekee?
    “Tavoitteena on katsoa, mitä tapahtuu, kun museoon tulee ihminen, joka ei ole kasvanut gallenkalleloiden keskellä”, Kaitavuori sanoo.

Projekti on kaksivuotinen. Ensin Abu-Hanna käy museoita läpi ja selvittää, mitä maahanmuuttajat museoilta kaipaavat. Seuraava askel voi olla mitä vain erikielisten opasteiden hankkimisesta kouluprojekteihin tai kokoelman kehittämiseen.
    Esimerkiksi nyt Ateneum on suomalainen kansallisgalleria. Maahanmuuttajille se on ollut paikka, jossa he tutustuvat erilaisilla kursseilla Suomen historiaan ja kulttuuriin.
    “Nykypäivänä se voisi olla varmasti muutakin”, Kaitavuori sanoo.

Ideaa on kokeiltu jo. Kiasmassa vähemmistöjen tarpeita on selvitetty vantaalaisten somaliesikoululaisten kanssa.
    Kaitavuoren mukaan somalilasten kuvallinen lukutaito oli heikompi kuin suomalaisessa kulttuurissa kasvaneilla. Toisaalta tarinankerronnan perinne oli vahva.
    “He olivat tottuneet kuuntelemaan satuja, eivät katsomaan kuvakirjaa. Kuvat eivät kiinnostaneet heitä samalla tavalla.”
    Kiasmassa lapset katsoivat Olli Lyytikäisen teoksia ja kehittelivät kuvista tarinoita.
    Lisäksi museoväki puhui lasten vanhempien kanssa siitä, mitä kuvat näille merkitsivät.
    “Esimerkiksi me työntekijät emme olleet havainneet Lyytikäisen töissä alastomuutta. Lasten vanhemmat kuitenkin sanoivat, että töitä ei saisi näyttää heidän lapsilleen.”
    Tarkemmin katsoen kuvista löytyi sieltä täältä alastomia figuureja tai esimerkiksi reisi tai takapuoli.
    Näyttelyä ei kuitenkaan sensuroitu palautteen vuoksi. Kokeilun jälkeen on lähinnä tehty kulkua helpottavia opasteita ja palveluita. Kaikille ei esimerkiksi ole selvää, missä on vessa ja pitääkö ostaa lippu. Muutakin voisi tapahtua.
    Ehkä uusi koordinaattori keksii, mitä.

Elina Venesmäki