Lunttaajat kuriin Kumpulassa

T:Teksti:

Ystäväni Janne Nuutinen aloitti laskuharjoitusassistenttina fysikaalisten tieteiden laitoksella tänä keväänä. Hän nouti oppilaidensa vastauspaperit kerran viikossa palautuslokerosta eli suuressa hyllykössä sijaitsevasta avoimesta pahvilaatikosta. Kerran vastauksia korjatessaan hän löysi erään tuttavansa paperin, joka oli virheellisesti palautettu hänen laatikkoonsa.
    Tällaisia sekaannuksia oli havaittu aiemminkin, ja laitoksella epäiltiin, että joku otti vastauspapereita laatikosta ennen määräaikaa ja kopioi ne omiin nimiinsä. Joskus kopioija saattoi palauttaa alkuperäisen vastauspaperin, mutta toisinaan paperit hävisivät ja joku rehellinen opiskelija jäi ilman pisteitä. Valitettavasti kukaan ei vielä ollut jäänyt kiinni itse teossa.
    Tällä kertaa lykästi. Jannen tuttava oli tehnyt omalaatuisen virheen, jota tuskin kukaan muu tekisi. Sama virhe kuitenkin löytyi toisenkin oppilaan paperista. Lähempi tarkastelu osoitti, että muutkin tehtävät oli kopioitu lähes sanasta sanaan. Näin saatiin ensimmäinen varma todiste siitä, että joku todella kopioi toisten laskuharjoituksia omikseen.

Työskennellessäni assistenttina olin jo ehtinyt ärsyyntyä luvattomaan kopiointiin, joten innostuin Jannen löydöstä. Puhuimme tapauksesta luennoitsijalle, mutta emme tyytyneet tähän. Ongelman laajuutta kartoittaaksemme aloimme itse laskea seuraavan viikon harjoituksia, mutta hieman eri tavalla. Käytimme tekaistuja sanoja, nojauduimme olemattomiin lakeihin ja teimme monimutkaisia kehäpäätelmiä.
    Saatuani valmiiksi vakuuttavan näköisen paperin palautin sen väärällä nimellä Jannen lokeroon. Seuraavana päivänä paperi oli poissa. Palautuspäivän tullen kävin läpi papereita ja löysin viimeisten joukosta etsimäni. Joku – vaan ei sama kuin viimeksi – oli kopioinut paperini.
    Onnistuneen kokeen innoittamana tekaisin seuraavalle viikolle vielä kahdet vastauspaperit. Molemmat katosivat, mutta vain toinen tärppäsi: jo kolmas syyllinen löytyi. Vakuuttuneena vein asian askeleen eteenpäin ja pyysin hallintoa hankkimaan lukolliset palautuslokerot.
    Kopioijat kutsuttiin luennoitsijan nuhdeltaviksi ja heidän pisteensä kyseisten laskuharjoitusten osalta nollattiin. Pahempaa rangaistusta ei näillä todisteilla voitu antaa. Koska kurssin suorittamiseen vaadittiin tietty määrä harjoituspisteitä, kukaan heistä ei enää päässyt kurssista läpi. Lisäksi kopioijille annettiin ymmärtää, että mikäli tapaus toistuisi, heidät voitaisiin erottaa yliopistolta määräaikaisesti.
    Rehelliset opiskelijat voivat sen sijaan levätä yönsä rauhassa, sillä syksyn tullen fysiikan harjoitukset palautetaan avoimien pahvilaatikoiden sijasta lukollisiin lokeroihin. Viesti on yksinkertainen: luvatonta kopioimista ei enää aiota sietää.

Ari Harjumaa
kuva Esa Mäkinen

Kirjoittaja työskentelee laskuharjoitusassistenttina Fysikaalisten tieteiden laitoksella.