Koulukiusaajien lempikasvi

T:Teksti:

Muistatko koulun pihan ruusupensaat? Korkeat, pinkinpunaisena kukkivat rivistöt, jotka tarjosivat niin paljon mahdollisuuksia kekseliäille koulukiusaajille?
    Hyljeksityn lapsen saattoi työntää pensaaseen, ja häntä voitiin hätistellä piikkisillä oksilla. Syksyllä pensaisiin ilmestyivät marjat, joilla kiusaajat heittelivät koulutovereitaan. Marjojen sisältä sai jauhetta, joka kutittaa paidan alla.
    Tuo ikimuistoinen kasvi on kurtturuusu, yksi Suomen yleisimmistä pensaslajeista. Erityisen paljon ruusua kasvaa koulujen pihoilla.
    Maisema-arkkitehti Juhani Rajala, miten kurtturuususta tuli tällainen hitti? Eihän se ole edes kaunis kuin kesällä, kun koulut ovat kiinni, ja silloinkin vain hetken?
    “Kurtturuusu on ainoita kasveja, jotka jäävät eloon siinä ympäristössä. Piikkisiä oksia ei katkota, ja se kestää aurausluntakin”, hän puolustelee.

Kurtturuusu levisi Suomessa voimalla 1970- ja 1980-luvuilla. Nyt kasvia pidetään jo osittain rikkaruohona, joka on päässyt leviämään Suomen luontoon. Ympäristöministeriöllä on verkkosivuillaan ohjeet sen hävittämiseen.
    Yliarkkitehti Reino Tapaninen opetushallituksesta ottaa ongelman vakavissaan.
    “Koulukiusausmielessä kukaan ei ole asiaan puuttunut, mutta voin ottaa asian esiin teemaan liittyvissä koulutustilaisuuksissa.”
    Ennen kurtturuusua kaikkien koulujen suosikkikasvi oli tuhkapensas. Sitten tajuttiin, että se on myrkyllinen. Helsingissä pensaita revittiin tuhansittain pois koulujen pihoista.

Elina Venesmäki