Jake Styles: Koti, pitsa ja isänmaa

T:Teksti:

– Elias Lönnrot.
– Nimenomaan. Ensimmäinen suokarpaasimme. Hänhän se tarpoi perimätiedon mukaan suvet talvet paljasjaloin Kannaksella, välineinään pelkkä kaarnanpala ja kaskihiili.
– Tavuja, perkele! Eikä ilmekään värähtänyt tavutellessaan Suomea suomalaisille, runomitta kerrallaan.
– Ja mitta tuli nopeasti täyteen.
– Kainuun poikia?
– Aivan niin. Venäjän lisäksi myös Lönnrotin kotipitäjän Kajaanin tiedetään luovuttaneen kiintiöllisen tummaa huumoria kansalliseetosta synkentämään.
– Sieltä onkin lähtöisin moni murtaen veistelty kansanvitsaus. Kuten nuorena o pitsa viännettävä. Mikä selittää paikallisnuorison innon yöllisiin pizzeriahyökkäyksiin.
– Viime kuussa pahaksi mennyt pullamössö aiheutti Kajaanissa vatsanväänteitä, aivotärähdyksen, kolme murtunutta kylkiluuta sekä pari iskua palleaan. Maamme rasistisin kaupunki valui virallisesti navan alle, syvälle Suomen keskustaan.
– Totta. Joensuu on jäänyt kakkoseksi vyöruusulle, jonka ärtyneet Finnit räiskähtelevät paineen alla ulkomaalaisväestön päälle.
– Paiseita oli tietysti nuorella Lönnrotillakin, aikansa julkkistohtorilla. Jo silloin luultiin, että joka pitsaa säästää se lastaan vihaa. Kajaanilaiset ovat aina ottaneet ruokaansa turhan raskaasti.
– Kepappia, kepappia. Porkkanaa tuskin särpeeksikään. Kyse on vääristyneistä ravintoarvoista. Nälkä kasvaa lyödessä. Ja turha väittää, että rakkaudesta se hevonenkin hotkii.
– Ei riita syömällä selviä, sen tietää aggressiivisinkin buliimikko.
– Ei se mitään, Kajaanin nuoret painonvartijat ovat jo asialla. Alas hiilimusta hydraatti, ylös kotimainen ruisranne!
– Valvovat valppaina, etteivät ulkomaan pollot mexicana, americana ja tropicana sekaannu marke-riittoihimme. Nehän vievät tunnetusti vielä metsästä marjatkin Istanbuliin asti, jos ei joka miehen oikeustaju ole kohdallaan.
– Jep jep. Sellaisille ei muuta kuin kepapilla päähän. Kajaanin perinteikkään Pub Jibbijeen nurkasta on hyvä tähtäillä.
– Ja kun pizzakokit on loppusyksyyn mennessä hoidettu päiviltä, on aika vetää lämmin klaanihuppu niskaan ja siirtyä Kolmen Koon K-kaupan pakastinaltaalle. Kylmän sodan asemiin. Morjens!