Euroopan perustuslaki, toinen yritys

T:Teksti:

Ranskan kansa ei nauti parlamentin luottamusta. Kansa on hajotettava.
    Tältä kuulostivat ensimmäiset kommentit sen jälkeen, kun ranskalaiset äänestivät Euroopan unionin perustuslakia vastaan. Kun vielä hollantilaiset äänestivät samoin, perustuslaki nykymuodossaan on kuopattu.
    Puolalaista putkimiestä, sisäpolitiikkaa tai änkyröiviä EU-kriitikoita on kuitenkin turha syyttää. Perustuslaki kaatui, koska se oli huonosti valmisteltu. Suurin ongelma oli, että kansalaiset olivat valmistelussa sivustaseuraajia.
    Konventti koottiin ympäri Eurooppaa miten parhaaksi taidettiin. Lain hyväksymistapa päätettiin osittain sen mukaan, mikä oli kullekin valtiolle edullista.
    Suomessakin olisi hyvin voitu järjestää kansanäänestys. Valtioliittoa ei voi rakentaa silmänkääntötempuin.
    Euroopan unioni on yhä samassa kriisissä, mihin se ajautui kesäkuun taitteessa. Nyt pitäisi miettiä, miten kriisi ratkaistaan.

Perustuslain suhteen mitään ei ole vielä menetetty – paitsi poliitikoiden aikaa ja ylpeyttä. Ensimmäistä perustuslakia voi hyvin pitää harjoituskappaleena, jonka virheet on mahdollista korjata.
    Ensin pitää järjestää koko Euroopassa yhtenä päivänä konventtivaalit. Niissä eurooppalaiset valitsevat edustajansa kirjoittamaan perustuslakia.
    Kun konventti saisi työnsä valmiiksi, järjestettäisiin uusi, koko Euroopan laajuinen kansanäänestys. Siinä Euroopan kansalaiset saisivat sanoa, hyväksyvätkö he perustuslain.
    Näin perustuslaista syntyisi kaksi kertaa laaja väittely. Ehkä ensimmäistä kertaa kansat keskustelisivat koko Euroopan laajuisessa julkisuudessa keskenään, mitä he unionilta haluavat.

Perustuslain toinen ongelma oli se, että sillä yritettiin korvata unionin nykyiset perussopimukset. Jos perustuslaki kirjoitetaan uudestaan, tämä pitää unohtaa.
    Euroopan unionin perustuslain pitäisi olla niin selkeä, että sitä voitaisiin opettaa ala-asteen kuudennella luokalla. Perustuslaki ei ole oikea paikka sopia pikkuseikoista ja yksityiskohdista. Sitä varten on olemassa tavallinen lainsäädäntö.
    Hyvä perustuslaki olisi aatteellinen, näkemyksellinen ja riittävän lyhyt asiakirja. Sen pitäisi kertoa, mitä tarkoittaa olla eurooppalainen. Tämä pitäisi vielä tehdä niin, että ei synnytetä uutta eurooppalaista nationalismia tai rakenneta uusia muureja Euroopan rajoille.
    Hyvä perustuslaki alkaisi lauseella: “Me, Euroopan unionin kansalaiset, olemme päättäneet perustaa liittovaltion, jonka tarkoituksena on taata kaikkien Euroopassa asuvien vapaus, tasa-arvoisuus ja hyvinvointi.”

Esa Mäkinen