Eipäs hymyillä siellä idässä

T:Teksti:

Neuvostovuosien jälkeen venäläiset elokuvat ovat olleet Suomessa harvinaisuuksia. Syitä löytyy rajan molemmilta puolilta.
    Kommunistihallinto syyti avokätisesti rahaa kirkasotsaisille ohjaajille. Tukijärjestelmä romahti rautaesiripun mukana, ja venäläinen elokuva vietti nälkäkuuria koko 1990-luvun. Lamasta toipuminen jatkuu edelleen.
    Neuvostoliiton päivinä Kosmosfilmin kaltaiset valtionjohtoiset tuotantoyhtiöt pitivät huolen, ettei Suomessa ollut pulaa venäläisistä elokuvista. Kun valtion studiot ajettiin alas, elokuvavienti tyrehtyi. Samalla hävisivät suomalaisten elokuvalevittäjien kontaktit, eikä uusia etsitty.
    Vuonna 2003 esitetty Käki oli ensimmäinen neuvostoajan jälkeen Suomessa teatterilevityksen saanut venäläiselokuva. Nyt Rakkautta & Anarkiaa -festivaali esittelee laajan otoksen itärajan takaa löytyvää elokuvakulttuuria.


Jälkeenjäänyt teinipoika Skitso (Oldzhas Nusuppajev) auttaa
järjestämään laittomia nyrkkeilyotteluita.

Kazakstanilaisvenäläinen Scizo (2004) oli Kazakstanin ensimmäinen Oscar-ehdokas. Gulshad Omarovan hidaspoljentoinen elokuva kertoo 15-vuotiaasta hidasälyisestä pojasta, jota kutsutaan sympaattisesti Skitsoksi. Äidin miesystävä ottaa pojan avuksi järjestämään laittomia nyrkkeilyotteluita. Tienestinsä apuri kiikuttaa kuolleen nyrkkeilijän perheelle.
    Scizo kuvaa konstailemattomasti Venäjän takamaiden tuppukyliä, joissa elämä on karua ja hymyt harvassa. Villissä idässä ahneella saattaa olla paskainen loppu, mutta vielä ahneemmat ajavat Mersulla.

Sotaelokuva Our Own (2004) on kerännyt Venäjällä hyviä katsojalukuja. Tästä päätellen suuri venäläisyleisö ei kaipaa sotakuvauksiltaan oman historian ylistystä. Dmitri Meshijevin toiseen maailmansotaan sijoittuvassa pakotarinassa venäläisupseeri heivaa hyökkäyksen alla asepukunsa päästäkseen helpommin karkuun natseilta. Kolmimiehiseksi kasvava pakoporukka ei turhia hienostele matkaa tehdessään. Omat ja vieraat laitetaan suruitta lihoiksi, jos he asettuvat karkulaisten tielle.

Night Watchin (2004) venäläisyyden huomaa vasta, kun löytää tekijälistasta kyrillisiä kirjaimia. Itse elokuvassa elokuvan kotimaasta muistuttaa lähinnä hyvin kuvattu moskovalaismiljöö. Timur Bekmambetovin fantasiaspektaakkelissa pimeyden ja valon voimien tuhatvuotinen rauha rakoilee, kun vanha ennustus alkaa käydä toteen. Vampyyreja työkseen kyttäävä apea “yövahti” joutuu rajoittamaan vodkan tissuttelua, kun alakerran pimeyden voimat paukkaavat rettelöimään Moskovan kaduille.
    Hyvännäköiselle, mutta tarinaltaan yllätyksettömälle Night Watchille puuhataan kahta jatko-osaa. Neuvostoaikaan amerikkalaisia sarjakuvafilmatisointeja muistuttavan toimintapaukun ohjaaminen olisi palkittu korkeintaan junalipulla Siperiaan.

Matti Rämö

Scizo, Our Own ja Night Watch esitetään Rakkautta & Anarkiaa -festivaalilla 15. – 25. syyskuuta.