Antti T. Ainola: Päivittäkää vastauksenne

T:Teksti:

Max Jakobson ehdotti Tulevaisuus-kirjassaan, että seitsemän miehen salaseuran pitäisi päättää Suomen asioista. Narisevan fariseuksen ajatukset eivät ole tätä päivää. Onneksi parempiakin ideoita löytyy.
    Teknologiateollisuuden satavuotissäätiö lahjoitti tohtori Pekka Himaselle elokuun lopussa rapiat 500 000 euroa tietoyhteiskunnan tutkimukseen. Summa on kova, mutta sijoitus onnistunut. Kuten tunnettua, raha tulee rahan luo. Säätiötä hallitsevat Antti Herlinin ja Matti Alahuhdan kaltaiset patruunat.
    Himasen tehtävä on kehittää keinoja Suomen talouden pelastamiseksi Kiina-ilmiöltä ja muilta globalisaation vitsauksilta. Häneltä on lupa odottaa konkreettisia ehdotuksia, ei sarasvuomaista diibadaabaa. Bonuksena tunnetun tutkijan palkkaaminen yritysmaailman juoksupojaksi tuo paljon ansaittua julkisuutta sikariportaamme näkökulmille.

Suomen pelastamista globalisaatiolta pähkäillään myös vasemmalla. Jalona tavoitteena on säilyttää sossun palvelut kovenevan kilpailun maailmassa hinnalla millä hyvänsä. Siksi vasemmiston uudistusmielisyys ei päätä huimaa.
    Valtio jakoi viime vuonna rahaa puolueiden ajatushautomoiden perustamiseen. Näin puolueet voisivat kehittää parempia ideoita.
    Vasemmistoliitto sijoitti lisärahansa Työ, demokratia ja globalisaatio -hankkeeseen. Loppuraportti valmistuu joulukuussa, mutta visioista on jo saatu esimakua Kansan uutisissa. Yksi esitellyistä avauksista kuului: “Työn orjat, sorron yöstä nouskaa”. Onko tästä puhuttu ennenkin?
    Yhtä homeisia kommentteja kuuluu Palkansaajien tutkimuslaitoksesta. Tämä ay-liikkeen ja demareiden käsikassara on jo vuosikymmeniä valittanut, miten asiat ovat tänään huonosti mutta huomenna vielä huonommin. Laitos käy näköalatonta asemasotaa aikana, jolloin pitäisi pehmittää suomalaisyritysten tietä maailmanmarkkinoille.

Vasemmistopoliitikoiden jahkaillessa vihreiden Osmo Soininvaara on rehkinyt vasemmistoaatteen uudistajana. Soininvaaran ajatus kansalaispalkasta on älyllisesti rehellinen tunnustus. Kaikkia ei kerta kaikkiaan voi kouluttaa huippuosaajiksi demari-ihanteen mukaisesti.
    Vaikka Soininvaaran ajatukset ovat vasemmistolaisia, vasemmisto vastustaa niitä. Kansalaispalkka heikentäisi demareita ja ay-liikettä. Kukaan ei sahaa omaa oksaansa. Ei, vaikka se olisi lahoamassa.
    Uuden vasemmiston kummallisin idea tulee Italiasta. Hiljattain suomennettu aktivistiraamattu, Antonio Negrin ja Michael Hardtin Imperiumi kertoo tarinaa maailmasta, jota hallitsee kasvoton imperiumi. Sen vastavoimana on tavallisten ihmisten kekseliäisyys. Sadun lopussa paha valtio tuhoutuu ja kaikki elävät onnellisena elämänsä loppuun asti.
    Imperiumin tekijät voisivat laskeutua planeetta Maan pinnalle. New Orleansin tulvat osoittivat jälleen kerran anarkismin lapsellisuuden. Esivallan häviäminen ei synnyttänyt onnea, vaan väkivaltaa ja ryöstelyä.

Antti T. Ainola
anttiainola@yahoo.co.uk

Kirjoittaja on historian jatko-opiskelija, joka valmistelee Britanniassa väitöskirjaa kapitalistisen järjestelmän kritiikistä Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen.