Syntyykö feministipuolue Suomeen?

T:Teksti:


Naisten kaupunki lähettää ilosanomaa myös rintamerkein.

Ruotsissa on pitkin kevättä keskusteltu mahdollisuudesta perustaa feministipuolue. Mielipidemittausten mukaan puolue voisi saada jopa parikymmentä kansanedustajaa. Suomessa sen sijaan puolueiden naiset eivät ole innostuneita asiasta. Poliitikko toisensa jälkeen kommentoi, että tasa-arvokysymyksiä voi hyvin ajaa nykyisten puolueiden kautta.
    Vanhalla ylioppilastalolla Naisten kaupunki -tapahtuman Feministipuolue-paneelissa 14. toukokuuta mietitään, mihin asti nykyinen suomalainen tasa-arvopolitiikka riittää ja halutaanko maahan feministipuolue.
    “Puolueen perustaminen on hyvä ajatus niin kauan, kun feminismi ei ole tehnyt itseään tarpeettomaksi. Sukupuolinäkökulmahan liittyy kaikkeen yhteiskunnalliseen”, yksi panelisteista, pääsihteeri Tanja Auvinen Naisjärjestöt yhteistyössä -yhdistyksestä sanoo.
    Vaikka Auvisen luotsaaman Nytkisin jäseninä on puolueiden naisjärjestöjä, jotka eivät ole ilmoittautuneet kannattamaan feministipuolueen synnyttämistä, pääsihteeri uskaltaa sanoa mielipiteensä suoraan: puolue olisi tervetullut.
    “Puolueen synty on mahdollista kuitenkin vain, jos sitoutumattomat naiset lähtevät liikkeelle.”
    Auvisen mukaan suurin ongelma puolueen tiellä on sen sijoittuminen perinteiselle oikeisto- vasemmisto -akselille.
    “Linja varmasti löytyisi, kuten Vihreillä aikoinaan. En kuitenkaan usko, että pyrkimys yhdistää oikeisto- ja vasemmistofeministit toimisi pitemmän päälle.”
    Auvisen lisäksi aiheesta keskustelevat politiikan tutkija Anne Holli, Vihreiden kansanedustaja ja presidenttiehdokas Heidi Hautala sekä Tukholman yliopiston naistutkija Tiina Rosenberg, joka on mukana Ruotsin Feministisk Initiativ -puoluehankkeessa.
    Mitä Auvinen itse veikkaa: syntyykö puolue?
    “Kaipa Nytkis ottaa minulta työpaikan, jos sanon kyllä.”

Elina Kervinen

Naisasialiitto Unionin suojelema Naisten kaupunki -tapahtuma 14.5. klo 14 Vanhan musiikkisalissa. Vapaa pääsy. Iltaklubi klo 19 ravintola Jagellonicassa. Esiintyjinä Maritta Kuula, Anna Ruoska & Matelijat, Maria Lyytinen. Liput 5 e.