Säästökuuri iskee ylioppilaskuntaan

T:Teksti:

Vanhalla ei voi järjestää jättibileitä yhtä edullisesti kuin ennen. Ylioppilaslehden järjestöilmoitukset pienenevät. Kellarisaunan hinta nousee. Järjestöt saavat vähemmän rahaa kuin nyt. Jäsenmaksu nousee 4 euroa.
    Kaikki tämä on arkea ensi vuoden alusta, jos Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan HYY:n edustajisto hyväksyy ylioppilaskunnan hallituksen esittämät 200 000 euron säästöt.
    Edustajisto käsitteli vuoden 2006 budjetin kehykseen ehdotettuja säästöjä huhtikuun lopussa, mutta päätti siirtää käsittelyn 10.5. pidettävään kokoukseen. Säästöjen määrästä ei ole erimielisyyttä, vaan lähinnä säästökohteista. Varmaa on jo, että ylioppilaskunnan jäsenmaksu nousee 34 euroon.

Miksi HYY säästää? Eikö ylioppilaskunnalla ole rahaa enemmän kuin Kroisos Pennosella?
    Ei enää lähitulevaisuudessa. Ylioppilaskunnan omistama Kaivopihaa ympäröivä talo on niin huonossa kunnossa, että se pitää peruskorjata viiden vuoden sisällä. Kiinteistö tuottaa suurimman osan ylioppilaskunnan tuloista, ja remontti romahduttaa vuokratulot.
    “HYY pyrkii palaamaan kulutuksessaan edes parin edellisen vuoden tasolle”, sanoo ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja Jaana Saarni
    Hallituksen tavoitteena on, että ylioppilaskunnalla olisi myös vuosikymmenen lopulla tämänhetkinen määrä rahaa käytössään.

Edustajisto siirsi säästöjen käsittelyä Oikean edustajistoryhmän Jussi Salonrannan esityksestä. Hän haluaisi, että nykyisten säästökohteiden sijaan ylioppilaskunnan hallintoa kevennettäisiin. Salonrannan mukaan ylioppilaskunta ei tarvitse 30 henkeä palvelukseensa.
    “Ylioppilaskunnan hallituksen kokoa voisi myös pienentää. Siihen menee saman verran rahaa kuin Helsingin kaupunginvaltuustoon puolen vuoden aikana.”
    Toinen siirtämistä kannattanut oli Sitoutumattoman vasemmiston Jukka Huhta. Hän halusi lykkäystä, koska hän koki, ettei tietänyt riittävästi ylioppilaskunnan taloustilanteesta. Muutoksena Huhta ehdottaa esimerkiksi, että ylioppilaskunnan pitäisi erota Opiskelijoiden liikuntaliitosta.
    “Sinne menee 20 000 euroa vuodessa, eikä rahoille saada tyydyttävää vastinetta.”

Esa Mäkinen