Partiopoika Brysselissä

T:Teksti:

Ihan ensiksi Alexanderin Stubbin päiväkirjateosta lukiessa pettyy. Ikenet paljastavasta hymystään tunnettu kokoomuksen ensimmäisen kauden europarlamentaarikko kertoo auliisti, että samat tekstit on jo julkaistu osana Stubbin vaalikampanjaa tämän verkkosivuilla. Vain kirjoitusvirheitä on korjattu.
    Nettipäiväkirjamaisuus paistaa läpi. Merkinnät ovat lakonisia ja hieman luettelomaisia. Kiinnostavinta niissä on kurkistus korkean tason eurobyrokraatin elämään. Tosin siitäkin saa lukea selviöitä: Stubb lentää paljon lentokoneella, kiirehtii seminaarista toiseen ja kaipaa perhettään.

Stubb jättää kyllä mukavan tyypin vaikutelman. Tekstien yleisöksi on varmaan ajateltu sähäkän eurovaalikampanjan tiimiä, jota Stubb kiittelee vuolaasti useaan otteeseen. Hän tuntuu arvostavan kampanjaväkeään kovasti, ja aikoinaan nettipäiväkirja on varmasti motivoinut tukijoukkoja kiertämään turuilla ja toreilla ääntenkalastuksessa.
    Ulkopuolisesta lukijasta “valloittavien” “loistavien” ja “upeiden” tiimiläisten ylistämisen lukeminen on kuitenkin tylsää.
    Muutenkin Stubbin partiopoikamainen yltiöreippaus alkaa rasittaa.
    Terhakan kestoinnostuksen katkaisevat vain muutamat harvat tuohtumuksen osoitukset. Ne Stubb osoittaa kaikille, jotka eivät hänen mielestään ymmärrä EU:n kilpailukyvyn tärkeyttä, sekä joillekin kilpaileville meppi-kandidaateille, jotka hänen mielestään syyllistyvät europopulismiin.
    Jos lukija jaksaa kahlata alun kampanjatapahtumakronikoinnin ja kiittelyt, pääsee nauttimaan hieman vapaammasta europolitiikan pohdinnasta aikana, jolloin Stubb on jo päässyt mepiksi. Sitä olisi lukenut enemmänkin.

Heli Suominen

Alexander Stubb: Hymyile, olet EU:ssa! Europarlamentaarikon päiväkirja. WSOY. Päiväkirja osoitteessa www.alexstubb.com