Kovaa peliä opiskelijaruokalassa

T:Teksti:

Unicafe kaavailee nostavansa opiskelijalounaiden hintoja vuonna 2006. Asiasta kertoi HYY-yhtymän hallituksen puheenjohtaja Ilkka Pölönen puhuessaan ylioppilaskunnan edustajistossa huhtikuun lopussa.
    ”Kustannukset pääkaupunkiseudulla ovat korkeat”, Pölönen sanoi. Tällä hetkellä Unicafen normaalilounas maksaa Unicardilla ostettuna 2,10 euroa. Opetusministeriön määräysten mukaan lounaan enimmäishinta opiskelijalle ei saa ylittää 2,35 euroa.

Myös opiskelijalounaiden enimmäishintoihin kaavaillaan korotuksia. Ravintolayrittäjiä edustava Suomen hotelli- ja ravintolaliitto on esittänyt opetusministeriölle hinnan nostamista. 2,52 euroon elokuun 2005 alusta. Todennäköisesti opiskelijalounaiden hinnat nousisivat vastaavasti. Liitto perustelee korotustarvetta kohonneilla raaka-aine- ja palkkakustannuksilla. ”Nosto on tarpeeton. Opiskelijoiden omistamat ravintolat tekevät hyvää voittoa nykyiselläkin hinnalla”, sanoo Suomen ylioppilaskuntien liiton hallituksen jäsen Petri Eklund.
    Oulun ja Tampereen yliopiston ylioppilaskuntien omistamat ravintolat vastustavatkin hintojen korotuksia ennen vuotta 2007.

Sen sijaan Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan omistaman Unicafen mukaan hintoja voi nostaa SHR:n esityksen mukaisesti, tosin vasta ensi vuonna. Ilkka Pölönen perusteli linjaa pääkaupunkiseudun korkeilla kustannuksilla.
    Unicafe myy nyt suuren osan lounaista 2,10 euron hinnalla ja voisi korottaa ne 2,35 euroon. Miksi näin ei haluta tehdä?
    ”Helsingin yliopiston opiskelijoiden hinta nousisi enemmän, jos enimmäishintaa ei nosteta. SYL:n pitäisi panostaa enimmäishinnan paikallaan pitämisen sijaan siihen, että valtion ateriatuki nousisi. Nyt vaikuttaisi olevan lyöty hanskat tiskiin.”

Kaivopiha on Helsingin suosituin Unicafe.

SYL epäilee kynnysrahojen laillisuutta

Helsingin, Oulun ja Tampereen yliopistojen ylioppilaskuntien omistamat opiskelijaravintolat myyvät noin puolet Suomen opiskelijalounaista. Toisen puolen myyvät Sodexhon ja Amican kaltaiset kansainväliset henkilöstöravintolaketjut. Lounaita myydään vuosittain 12 miljoonaa.
    Helsingin yliopistoa lukuun ottamatta yliopistot kilpailuttavat rakennuksissaan ruokia tarjoavat ravintolat. Ravintolapaikan saaminen kampukselta tarkoittaa melko varmaa asiakasvirtaa. Suuret ketjut pyrkivätkin kärkkäästi saamaan jalansijaa yliopistoilta.
    Tampereen yliopistolla Sodexho voitti juuri 150 000 lounasta vuodessa tarjoavan ravintolan kilpailun.
    Yliopistot eivät saa pyytää tiloistaan vuokraa, mutta Tampereen yliopisto kiertää säännöstä pyytämällä ravintoloitsijoita ”osallistumaan investointeihin”.
    Kilpailutusasiakirjojen mukaan tarjouksen voittanut Sodexho tarjosi 244 000 euroa kynnysrahaa investointeihin ja vielä 17 000 lisäeuroa vuosittain.
    ”Tämä on tyrmistyttävää. Isot konsernit voivat tehdä tappiota pidempään kuin pienet opiskelijoiden ravintolat ja sitä kautta voittaa kilpailuja”, Suomen ylioppilaskuntien liiton hallituksen jäsen Petri Eklund sanoo.
    Tosin myös opiskelijoiden omistama Juvenes tarjosi 244 000 kynnysrahaa.
    ”Kilpailutilanne on vääristynyt. Jos siinä meinaa pärjätä, on lähdettävä susien joukkoon. Pelkään, että tämä näkyy myös opiskelijaruoan laadussa.”
    SYL aikoo selvittää, onko kilpailutuksessa rikottu lakia.

Esa Mäkinen