Toimeentulotukea ei saa ilman opintolainaa

T:Teksti:

Jos voit elää opintolainalla, et saa toimeentulotukea. Näin linjasi korkein hallinto-oikeus maaliskuussa antamassaan päätöksessä. Kajaanilainen yliopisto-opiskelija haki kaupungilta toimeentulotukea elokuussa 2001. Mies oli juuri aloittamassa opintonsa ja hänelle oli myönnetty opintoraha syyskuun alusta alkaen. Hän tarvitsi rahaa jo aiemmin maksaakseen vuokran.
    Opiskelijalle ei myönnetty toimeentulotukea, koska hän olisi voinut hakea elokuuksi valtion takaamaa opintolainaa. Mies valitti Oulun hallinto-oikeuteen, joka velvoitti Kajaanin kaupungin maksamaan elokuun tuet.
    Kaupunki jatkoi käräjöintiä korkeimmassa hallinto-oikeudessa. Siellä hallinto-oikeuden päätös kumottiin.
    Oikeus perustelee ratkaisuaan toimeentulosta annetulla lailla. Siinä todetaan, että toimeentulotuki on viimesijainen etuus, jota myönnetään, kun henkilö ei voi turvata elämistään muulla tavoin. Opiskelijan on näin ollen käytettävä ensisijaisesti hänelle myönnettäviä tukia: opintorahaa, asumislisää ja opintolainan valtiontakausta. Hallinto-oikeuden mukaan ei ollut syytä olettaa, ettei opiskelija olisi saanut lainaa. Lainaan turvautumista ei pidetty myöskään kohtuuttomana.
    Suomen Ylioppilaskuntien liitto SYL pitää linjausta ongelmallisena, koska sen perusteet ovat ristiriitaiset. Periaatteessa opintotukea saa lainana jo elokuussa. Toisaalta toimeentulolain yksityiskohtaisissa perusteluissa todetaan, että sitä tulee nostaa opiskelukuukausilta, jotka useimmiten alkavat syyskuussa.
    “Ei tämä ollut yllätys, sillä kyllähän se niin on, että opintolaina on yksi opintotuen osa. SYL:iä jäi kuitenkin mietityttämään, miten opiskelun aloittaminen tulkitaan ja milloin opiskelija on oikeutettu tukeen”, hallituksen sosiaalipoliittinen vastaava Niko Kyynäräinen sanoo.

Elina Kervinen