Sielukas karavaani palasi Q:hun

T:Teksti:

Antti Raivion kirjoittama, ohjaama ja esittämä monologinäytelmä Viimeinen karavaani oli Q-teatterin avausensi-ilta 15 vuotta sitten. Nyt kameli tuo Raivion takaisin perustamansa teatterin lavalle.
    Viimeinen karavaani on sielunvaellustarina, jonka alussa Jumala luo Ebonin, Aatamin ja Eevan edeltäjän. Kaveri on kuitenkin sen verran kranttu, että Jumala vetää sen pois tuotannosta, mutta jättää Ebonin sielun vaeltamaan halki historian. Matkallaan tämä ihmisyyden vähemmän mairittelevia puolia ilmentävä veijari kohtaa muiden muassa Jeesuksen ja Shakespearen. Taustalla vaikuttaa halki vuosisatojen naishahmo Esmeralda (Sanna Rustholkarhun ääni), jonka kanssa suhteet eivät ota sujuakseen.
    Leo Raivion soinnukas ääni kajahtelee esityksessä Jumalan, Shakespearen ja Tuomarin rooleissa, joiden kanssa Ebonin sielun asuttamat hahmot käyvät vuoropuhelua.
    Antti Raivion karavaani palauttaa uskon teatterin lumovoimaan. Mies loihtii eteemme autiomaan, antiikin Kreikan ja Elisabethin aikaisen teatterin. Taiteilija on poiminut surumieliseen mutta hykerryttävän hauskaan kulkurihahmoonsa piirteitä Chaplinilta ja ripotellut esitykseen palasia Q-teatterin historiasta.
    Hän tekee myös lämminhenkisen itseironista pilaa teatteritaiteesta ja näyttelijöiden tarpeesta ryhtyä ohjaajiksi ja kirjailijoiksi. Jopa pappa-Shakespeare joutuu tulilinjalle.
    Monitaituri Raivio onnistuu kuitenkin itse kaikilla kolmella saralla. Teksti on runollisen humoristista, täynnä oivalluksia ja suuria tarinoita. Ohjaus ja näyttelijäntyö ovat sielukasta vaellusta halki näyttämön universumin.
    Risto Niemen lavastus ja Joonas Pirttilän valo- ja äänisuunnittelu tukevat esityksen intensiteettiä puhtaasti ja yksinkertaisella kauneudella. Raivion olemuksesta ja äänestä välittyy myös eletyn elämän blues. Hänen hahmoissaan on inhimillisyyden kerrostumia ja syviä sävyjä, joita egosteleva nuori näyttelijä tuskin pystyisi ilmentämään. Tästä vaelluksesta jää kirkas, kohottunut olo. Paikkansa lunastanut Q-teatterin karavaani voi ylpeänä jatkaa kulkuaan.

Maria Lyytinen

Viimeinen karavaani. Q-teatteri, Tunturikatu 16. Esitykset 9.-10.4./14.4/17.4/21.- 23.4. Liput 14/11/5 e.