Kolmen festarin loukussa

T:Teksti:

Huhtikuu on elokuvaihmisille vaikea. Valitako mykkäfilmi runosäestyksellä, elokuva kuulovammaisten seksistä vai oppilaselokuva nyrkkeilystä? Kaikki ovat hyviä vaihtoehtoja ja tarjolla liki samaan aikaan.
    Jo yhdeksättä kertaa järjestettävillä Kynnyskino-vammaisfestivaaleilla murretaan vammaisten seksiin liittyviä tabuja. Yksi herkullisimmista filmeistä on ranskalaisen Lewis- Martin Soucyn Handicap. Filmi näyttää humoristisesti, miltä tuntuu solmia suhdetta viittomakielen tulkin ollessa jatkuvasti seurana.
    Festivaalin pääteema on tänä vuonna “matka”. Avauselokuvana esitetään ranskalais-belgialainen rullatuoli-roadmovie Aaltra. Se on Benoît Delépinen ja Gustave Kervernin ohjaama kuvaus kahden miehen matkasta Belgiasta Suomeen.
    Kynnyskino kiinnittää erityistä huomiota vammautuneiden elokuvanautintoon. Osassa näytöksistä on viittomakielinen tai selittävä tulkkaus. Kuulovammaisille on varattu kuulemista helpottava induktiosilmukka.
    “Festivaali on kuitenkin tarkoitettu kaikille elokuvan ystäville”, sanoo ohjelmavastaava Soile Englund.

Toisenlaista tulkkausta nähdään 15.4 alkaen elokuvateatteri Orionissa. Suomen elokuva-arkiston ja Nuoren voiman liiton kokoamassa Leikkauksia-sarjassa yhdistetään vanhat mykkäfilmit ja suomalainen nykyrunous. Esimerkiksi vastikään kolmannen runoteoksensa julkaissut Saila Susiluoto esittää kirjoittamansa runosäestyksen myyttejä ja sivilisaatiota pohtivalle At Land -elokuvalle. Vuonna 1944 valmistuneen filmin ohjaajaa Maya Dereniä pidetään amerikkalaisen undergroundelokuvan äitinä. Ohjaaja näyttelee itse pääroolin.

Kuun kolmas pikkufestivaali järjestetään Taideteollisen korkeakoulun Mediakeskus Lumessa. Illumenation 2005 esittelee oppilastöitä yhteensä 54 eurooppalaisesta elokuvakoulusta.
    “Illumenation on koulutuksellinen festivaali. Paikalle on tulossa 75 opiskelijaa ja lukuisia professoreita ympäri Euroopan. Aloitamme aamut luennoilla ja katsomme elokuvia iltapäivisin”, kertoo festivaalin järjestäjä Tuula Kumpunen.
    Yleisö on opetustarkoituksesta huolimatta tervetullutta. Rajoitettu määrä ilmaisia lippuja jaetaan Bio Rexin Lippurexissä 7.-9. huhtikuuta. Paikan voi lunastaa myös ovelta ennen näytöstä.

Elina Kervinen

Illumenation 2005 Mediakeskus Lumeessa 12.-16.4, vapaa pääsy, Kynnyskino 6.-10.4. Ateneum-salissa ja Valtion taidemuseossa, liput 4 euroa, Leikkauksia elokuvateatteri Orionissa 15.4.-24.4. vapaa pääsy/SEA:n pääsymaksu.