Katolisen kirkon supertähti

T:Teksti:

Mediapaavi. Supertähti. Maailmanhistorian tärkein puolalainen. Suomalaisen villasukkaprotestantin saattaa olla vaikea ymmärtää, kuinka merkittävä henkilö Karol Wojtyla todella oli.
    Maailman reilulle miljardille katolilaiselle paavi Johannes Paavali II edusti Jumalan sanaa maan päällä. Eikä vain vertauskuvallisesti. Hän todella käytti mielipidejohtajan valtaa 26- vuotisen virkakautensa aikana.
    Puolalaisena paavi antoi tukensa Solidaarisuus- ammattiliikkeelle, jonka menestyksestä lähti liikkeelle kylmän sodan päättyminen. Neuvostoliiton entinen johtaja Mihail Gorbatshov on sanonut, että ilman Wojtylaa kommunismi ei olisi kaatunut niin nopeasti.
    Paavi tunnettiin myös uskontojen välisen yhteisymmärryksen lujittajana ja köyhän etelän puolustajana. Kun Yhdysvallat suunnitteli hyökkäystä Irakiin vuonna 2003, Wojtyla oli harvoja länsimaisia johtajia, joka uskalsi tuomita aikeet.

Samaan aikaan Karol Wojtyla on suorasti vastuussa miljoonien ihmisten kärsimyksestä. Hänen johdollaan katolinen kirkko on vastustanut niin naispappeutta, aborttia kuin homojen oikeuksia.
    Erityisen voimakkaasti Wojtyla vastusti ehkäisyä. Hänen kantansa oli äärimmäinen: vuonna 1984 hän sanoi, että ehkäisyn käyttäjät kieltävät Jumalan tahdon eli ovat käytännössä ateisteja.
    Wojtylan edustaman uskonnollisen fundamentalismin seuraukset erityisesti köyhissä maissa ovat raskaat. Aidsin leviäminen ja hallitsematon väestönkasvu tuottavat uskomattoman määrän inhimillistä hätää.

Hyvässä ja pahassa paavin toiminta johtuu samasta syystä: hänen toimintansa on rationaalista vain katolisen kirkon arvojen puitteissa. Siinä tekoja arvioidaan itsessään, eikä kiinnitetä esimerkiksi länsimaisen liberalismin tarvoin niin suurta huomiota seurauksiin ja päämääriin.
    Voiko katolinen kirkko muuttua? Wojtyla on valinnut lähes kaikki kardinaalit, jotka valitsevat keskuudestaan uuden paavin. Vastaus lienee: kyllä, mutta siihen menee vielä pitkä aika.
    Kyllähän katolisen kirkon sekoilua Galileo Galilein kanssa kerrotaan koulun fysiikan tunneilla varoittavana esimerkkinä uskonnon sekoittamisesta asiaan, johon sitä ei pidä sekoittaa.
    Katolinen kirkko seuraa aikaansa niin hitaasti, että se näyttää aina vanhoilliselta. Todennäköisesti Wojtylan erehtymättömiksi väitetyt lohkaisut haudataan hiljaa jonnekin ja kirkkokunta muuttaa suhtautumistaan etenkin ehkäisyyn ja perhesuunnitteluun.
    Tosin ei kyllä minun elinaikanani.

Esa Mäkinen